Književnost 33. SFERAKON

Filmski program na Danima znanstvene fantastike

  • Autor: tportal.hr
  • 10.5.2011 14:53:23
  • 10.5.2011 13:16:15

SFeraKon je ove godine posebno ponosan na to što će predstaviti film za djecu 'Duh babe Ilonke' koji je još u izradi, a za koji je scenarij napisala je Irena Krčelić, autorica koja je objavljivala SF priče u prvim SFeraKonskim zbirkama

33. Dani znanstvene fantastike – SFeraKon 2011. – održat će se od 13. do 15. svibnja 2011. u Zagrebu, u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a), a prvi dan počinje ugošćavanjem niza autora i predstavljanjem hrvatskog SF filma.

Od filmova koji su već prikazivani ili se upravo prikazuju, organizatori će predstaviti tri profesionalna domaća filma.

'Lavander Man: Istina ili mit'

Film snimljen po istoimenom stripu predstavlja scenarist Toni Faver.
Glavne uloge tumače Damir Markovina i Anja Alavanja, a režiju potpisuje Zvonimir Rumboldt. Direktor fotografije je Tomislav Krnić. Nezavisna filmska produkcija Kad - tad producent je filma. Film je prikazan u Puli 2010. godine.

'Transfer'
Film redatelja Damira Lukavičevića, rođenog Zagrepčanina koji živi i radi u Njemačkoj,  prikazuje SF dramu o bogatašima koji kupuju tijela mladih kako bi doživjeli novu mladost. Film je prikazan u Puli 2010. godine.

'Show Must Go On'
Jedan od rijetkih domaćih SF filmova, koji je nakon prošlogodišnje svečane premijere na festivalu igranog filma u Puli, prošli mjesec stigao na repertoar zagrebačkih kina. Predstavljaju ga redatelj i scenarist Nevio Marasović te koproducent i majstor specijalnih efekata Tom Vujnović.Na programu su se našla i dva amaterska domaća postapokaliptična SF filma:

'Vektor'
Svojevrsni nastavak filma 'Daimonion' iz 2008. virtualno predstavlja Damir Lukačević (redatelj i scenarist).


'Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek'
Predstavlja producent i redatelj Ivan Rogar.
Film je napravila skupina mladih splitskih umjetnika iz udruge Dream Division Production. Redatelj filma je Ivan Perić, a u filmu glume Marko Kapitanović, Mirko Gabelica, Dragan Kovačević i Tea Radić.
Scenaristica i spisateljica Irena Krčelić na ovogodišnjem SFeraKonu predstavit će film 'Duh babe Ilonke', a održat će i filmsku radionicu za djecu u subotu poslijepodne.

Uz filmove, SFeraKon donosi i niz predavanja o filmskim temama:

PHILIP K. DICK U 'TVORNICI SNOVA', Tomislav Hrastovčak
BARBARELLA - QUEEN OF THE GALAXY, Teddea Pisek
TEMELJNI PRISTUPI HOLIVUDSKIM EKRANIZACIJAMA STRIPOVA, Dejan Šiptar
DIGITALNO RETUŠIRANJE U SF FILMU, Tihoni Brčić
SF na britanskoj televiziji, Dave Lally
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još