Književnost KNJIGE NA FRANCUSKOM

Maurizio Serra dobitnik nagrade Casanova

Dobitnik ovogodišnje nagrade 'Casanova', koju je utemeljio modni kreator Pierre Cardin za dodjelu europskim nefrancuskim spisateljima koji, poput slavnog Venecijanca, pišu na francuskom jeziku, talijanski je diplomat i pisac Maurizio Serra za biografiju 'Malaparte, vies et legendes' (Malaparte, život i legenda).

Sadašnji talijanski veleposlanik pri UNESCO-u, Serra je napisao Malaparteovu biografiju za francusku publiku, nastojeći na temelju dokumenata, među kojima ima i dosad neobjavljenih, portretirati autora 'Tehnike državnog udara' i 'Kože'.

Talijanski pisac njemačkog podrijetla Curzio Suckert, zvan Malaparte, porušio je sve konvencije svojeg vremena. Tijekom Prvog svjetskog rata dragovoljac u Francuskoj, posebni izaslanik na svim bojišnicama, Malaparteu nije bio problem iz ekskluzivnih salona otići u rovove, komunicirati i sa Staljinom i s Hitlerom, Mussolinijem i Mao Ce Tungom. Bio je prototip angažiranog intelektualca, iako je bio sklon militarističkim rješenjima problema.

Žiri za dodjelu nagrade Casanova uz Cardina, koji je i sam talijanskog podrijetla, čine dvojica članova Francuske akademije Jean-Mariea Rouarta i Renea de Obaldije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još