NOVA KAZALIŠNA SEZONA

'Konj' i 'Povišica' jedine dramske premijere u Splitu

28.10.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Intendant Duško Mucalo te ravnatelji dramskog i glazbenog programa Ante Čedo Martinić i Ivica Čikeš, predstavili su program nove sezone splitskog HNK

Predstavljajući programe Drame i Opere splitskoga Hrvatskognarodnog kazališta Duško Mucalo osvrnuo se i na odluku ministra kulture Bože Biškupića o imenovanjudirigenta Nikše Bareze ravnateljem Splitskog ljeta. 'Ne mogu vjerovati da je ta odluka donesena bez ikakve rasprave s HNK ili s gradom. Do sada je uvijek intendant HNK bio i ravnatelj Splitskog ljeta, no kako je tu odluku donio ministar a mi smo legalisti, prihvaćamo je. Bitno je kazati i kako nitko ni u gradu, ni u kazalištu nije službeno zaprimio takvu obavijest, već smo o imenovanju novog ravnatelja doznali iz medija', kazao je Mucalo. Dodao je kako neobično cijeni rad i kvalitete Nikše Bareze.

Kako se moglo čuti, operna sezona u Splitu otvorena je 'Splitskim akvarelom', a već 15. studenoga na rasporedu je praizvedba Verdijeva 'Macbetha'. 'Zanimljivo je da Verdijev 'Macbeth' nikad nije bio postavljen od kada postoji zgrada HNK. To je jedan od razloga zašto smo se odlučili za nj. Splitskoj publici će se svidjeti jer je to tipičan Verdi, a forte je na opernom zboru. Zna se da naše kazalište ima najbolji operni zbor u državi', izjavio je ravnatelj glazbenog programa Ivica Čikeš.

Splitski ljubitelji opernih praizvedaba će osim u 'Macbethu' moći uživati i u 'Adel i Mara' Josipa Hatzea, kapitalnom djelu i jednom od ljepših djela hrvatske glazbene baštine. Osim Splitskog akvarela na rasporedu su i Rossinijev 'Seviljski brijač', ali i hrvatski autori: Gotovčev 'Ero s onoga svijeta', 'Muka Gospodina našega Isusa Krista' Borisa Papandopula, zatim djela 'Judita', 'Nikola Šubić Zrinski'.

'Situacija u drami je trenutačno kao da, recimo, ministar Damir Bajs priprema turističku sezonu usred ljeta. A to je sve posljedica najnovijih događaja u našem kazalištu. Za sada su nam definirana tek dva naslova u praizvedbama i to 'Konj', koji će se održati na velikoj sceni, te na maloj sceni 'Povišica', kazao je ravnatelj dramskog programa Ante Čedo Martinić. Na programu je i drama 'Grupa za podršku' Ivana Vidića, a drama 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova i opera 'Maršal' Silvija Foretića još su upitne.

Martinić je dodao kako ozbiljno razmišljaju ponovno postaviti nekad kultnu Brešanovu predstavu 'Svečana večera u pogrebnom poduzeću'. 'Izvedena je zadnji put u Splitu prije 25 godina. Mislim da bi povratak te predstave bio dobar potez za kazalište i ansambl', dodao je.

Duško Mucalo istaknuo je kako su zadovoljni posjetom gledatelja, pretplata im se podigla na 3100, od nove godine će ugostiti i druga kazališta, a na svih osam, tj. devet predstava baleta 'Giselle', jer su jednu darovali umirovljenicima, sva su mjesta bila popunjena.