USKORO U SRCU ISTRE

Druga dekada Festivala plesa i neverbalnog kazališta

06.07.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Jedanaestu godinu zaredom u istarskom gradiću Svetvinčentu održava se Festival plesa i neverbalnog kazališta, koji ove godine okuplja vrhunska imena europske i domaće plesne scene

Festival koji je Ministarstvo kulture RH predložilo kao jedinog hrvatskog kandidata za 'Council of Europe Cultural Events' te koji je dobio nekoliko značajnih priznanja za promicanje plesne umjetnosti, od 23. do 27. srpnja opet će zauzeti ulice i trgove srednjoistarskog gradića. Ta jedinstvena kulturno turistička manifestacija koju organizira Zagrebački plesni ansambl dokazala se, kroz deset godina održavanja, kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica.

Ove godine glavni program donosi izvedbe plesnih i neverbalnih predstava, 'site specific' radova, perfomansa i postava instalacija, dok popratni predstavlja raznolike oblike edukativnih i prezentacijskih procesa. U program ovogodišnjeg Festivala uvrštene su predstave 'Mirisi cimeta' (Bitef teatar, Srbija), 'Desir' (Transit dansa, Španjolska), 'Območje za pešce' (FOLKLOUR Brane Potočan, Slovenija), 'Randevu' (Masa company, Ognjen Vučinić Aleksandra Mišić, Hrvatska), 'UTF-8' (Sahar Azimi, Izrael, Hrvatska), 'Liga vremena' (Bad Company, Hrvatska), 'Cours, Johnny, cours' (Wazovol cirkuserija, Belgija), '10 Minutes: East' (En Knap, Slovenija)...

Bit će izvođene na nekoliko punktova - na velikoj pozornici u Kaštelu Grimani, na sceni novoosnovanog Kulturnog centra te na trgu i drugim specifičnim lokacijama sukladno dogovoru s trupama. Kako je istaknuo dramaturg Saša Božić, ponosni su na širenje prostora plesa u samom Svetvinčentu, koji će ove godine osim Kaštela, trga i okolnih ulica pronaći i svoje mjesto u novotvorenom ART centru, zametku sanjanog Mediteranskog plesnog centra

'Novi prostor za ples znak je da lokalna zajednica itekako uvažava Festival kao bitno mjesto vlastitog identiteta, zalog daljnjeg razvijanja suradnje i prepoznavanja.

Otvaranje ART centra mogućnost je i da predstavimo umjetničke radove partnera festivala, koji će sljedećih godina bitno utjecati na programaciju festivala i umrežavanje kojem ćemo težiti sve više.

Radovi slovenske kompanije En Knap, španjolske Tranzit Danze te autora okupljenih oko beogradskog Bitef teatra upozoravaju da je došlo vrijeme za umjetničko propitkivanje naših regionalnih zadatosti.

Raznolikost ovogodišnje programacije te otvaranje ART centra glavne su odlike svojevrsnog novog početka festivala, njegovog inzistiranja na vlastitom redefiniranju i proširenju granica plesa i plesne produkcije', istaknuo je Božić.

Među 'site specific' radovima i instalacijama ističu se Plesna interaktivna instalacija BCAA (Italija), DreaMe, (Henrik Kaalund, Njemačka), Lipi Herandez vodit će radionicu suvremenog plesa, bit će organizirani okrugli stolovi i razgovori s koreografima, a ne treba propustiti ni projekcije, prezentacije i predavanje o plesnom filmu te promociju knjige 'Carlotta Grisi: Prva Giselle – La Prima Giselle' Maje Đurinović.

Dovoljno razloga da navratite na Festival koji je, vjerojatno jedini u Hrvatskoj, uspio animirati lokalnu sredinu u tolikoj mjeri da su u mjestu na inicijativu Festivala otvorili turističku zajednicu.

Program 11. Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

23. srpnja
21.15 h FreeStyle Kings, break dance show,Hrvatska
21.45 h UTF-8, Zagrebački plesni ansambl, Hrvatska
23.00 h Območje za pešce, Branko Potočan, Slovenija

24.srpnja
21.00 h Manipular, interaktivna instalacija, BCAA, Italija
22.00 h Mirisi cimeta, Bitef teatar, Srbija
23.00 h Liga vremena, BADco, Hrvatska

25.srpnja
21.00 h Manipular, interaktivna instalacija, BCAA, Italija
22.00 h Désir, Trànsit dansa, Španjolska
23.00 h Liliana Resnick i Mario Papić, projekcija plesnih filmova, Hrvatska

26. srpnja
21.30 h Randevu, Plesna kompanija Masa i Zagrebački plesni ansambl, Hrvatska
22.00 h 10 Minutes: East, En-KNAP Company, Slovenija
23.00 h Cours, Johnny, cours, Wazovol, Belgija

27. srpnja
21.00 h promocija knjige „Carlotta Grisi: Prva Giselle – La Prima Giselle”- Maja Đurinović
21.30 h Cours, Johnny, cours, Wazovol, Belgija
22.30 h DreaMe, Henrik Kaalund, Njemačka
23.30 h Makinario, video instalacija, Šikuti Machine, Hrvatska

Radionica za profesionalne plesače pod vodstvom Lipi Hernández Andrés, od 23. do 27. srpnja.

Posjetite službene stranice Festivala