HNK ZAGREB

Proslava 50. obljetnica djelovanja Špire Guberine

08.03.2010 u 08:45

Bionic
Reading

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu obilježena je večeras 50. obljetnica umjetničkog djelovanja Špire Guberine, dugogodišnjeg člana Drame zagrebačkog HNK

U sklopu proslave prikazan je 30-minutni dokumentarni film "Špiro", redatelja Jadranka Pongraca, koji donosi presjek velike glumačke karijere i snimke nekih od najupečatljivijih uloga Špire Guberine. Naime, taj je veliki glumac svoju prvu ulogu odigrao 1959. godine, upravo na sceni zagrebačkog HNK, u predstavi "Kavkaski krug kredom" Bertolta Brechta, u režiji Bojana Stupice.

U sklopu proslave prikazan je dokumentarni film 'Špiro'

"Malo je hrvatskih umjetnika koji se poput Špire Guberine mogu pohvaliti s 50 godina umjetničkog djelovanja. Od 1959. godine, i uključivanja u dramski ansambl zagrebačkog HNK, Špiro Guberina je stekao statusu prvaka Drame ostavivši brojnim ulogama velik trag u hrvatskom glumištu", ističe se u čestitki ministra kulture Bože Biškupića, koju je pročitao njegov pomoćnik Srećko Šestan.

Brzojav s čestitkama Guberini je uputio i predsjednik Republike Ivo Josipović.

U ime gradonačelnika Milana Bandića, član Gradskog poglavarstva Duško Ljuština uručio je Guberini Medalju Grada Zagreba za poseban doprinos promicanju kazališne umjetnosti, dok su mu u ime kolega glumaca čestitali Sanja Ivić, ravnateljica Drame HNK u Zagrebu, te Goran Grgić kao predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Zorica Kondža, Joško Banov, Arsen Dedić i drugi.

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1933. godine. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine i godinu poslije postao član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, čime je započeta velika glumačka karijera za vrijeme koje je Guberina ostvario više stotina kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Stvorio je nebrojene slojevite i nezaboravne likove surađujući s redateljima poput Božidara Violića, Georgija Para, Koste Spaića, Tomislava Durbešića, Joška Juvančića, Petra Šarčevića, Ivice Kunčevića, Marina Carića i mnogih drugih.