ZAVRŠEN FESTIVAL DRAME

'Kabaret tamne zvijezde' najbolja predstava Marulićevih dana

29.04.2016 u 12:16

Bionic
Reading

Dodjelom festivalskih nagrada i predstavom 'Leda' Miroslava Krleže koju je izvan konkurencije izvelo praško kazalište Činoherni klub, u četvrtak navečer završio je 26. festival hrvatske drame Marulićevi dani

Najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava 'Kabaret tamne zvijezde' Zlatka Burića u produkciji zagrebačkoga Teatra &TD, dok je nagradu Marul za suvremeni dramski tekst dobila drama Elvisa Bošnjaka 'Kašeta brokava' u izvedbi splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK).

Najveća vrijednost Bošnjakova teksta 'njegov je pirandelovski humorizam koji je ostvaren najuvjerljivijim dramaturškim i stilskim sredstvima mediteranske tragikomedije', navodi se u obrazloženju Ocjenjivačkoga suda u kojemu su bili teatrologinja Viktorija Franić Tomić, glumac i prevoditelj Belmondo Miliša, dramski pisac Mislav Brumec, novinar i redatelj Davor Mojaš te redateljica Katja Pegan.

Predstava 'Kabaret tamne zvijezde', ocijenio je žiri, 'pravi je primjer kazališta koje spaja ludičku nepredvidivost i discipliniranu promišljenost'.

Marula za dramaturgiju dobili su Jasna Žmak i Goran Ferčec za predstavu 'Mi smo kraljevi a ne ljudi' u režiji Matije Ferlina i izvedbi zagrebačkoga HNK. Njihova dramaturgija, obrazloženo je, 'gradi začudnu i značenjski slojevitu konstrukciju predstave koja uspijeva pomaknuti granice upotrebe jezika u kazalištu te pomoći glumačkom ansamblu u ostvarivanju izuzetno sugestivnih uloga'.

'Kašeta brokava' dobila je još dva Marula: za najbolju režiju nagrađena je Nenni Delmestre koja je 'uspjela oživotvoriti svojevrsnu odu Splitu', a za glumačko ostvarenje Goran Marković za 'duboko dirljivu, gotovo arhetipsku sliku mediteranskoga osobenjaka' Tome.

Za ulogu u predstavi 'Kabaret tamne zvijezde' nagradom za najbolju žensku ulogu nagrađena je Mia Biondić koja, kako ističe žiri, 'zadivljuje glumačkom fleksibilnošću'.

Za umjetničko ostvarenje Marula su dobili Umjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls za 'autentično promišljanje ambijentalnog teatra' u izvedbi projekta 'Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE'.

Ta je predstava dobila i nagradu čitateljskoga žirija lista Slobodna Dalmacija koja je dodijeljena Urši Raukar. 'Svojim nastupom kroz različite likove različitih dobnih skupina Raukar upečatljivo djeluje na publiku te dočarava trenutnu nemoć pojedinca pred prazninom beživotnih prostora', ističe se u obrazloženju nagrade.

Publika Marulićevih dana najvišu prosječnu ocjenu - 4,54, dala je predstavi 'Sveto S' u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, drugoplasirana je 'Kašeta brokava' koja je dobila ocjenu 4,36, a na trećem je mjestu predstava 'Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE' koja je ocijenjena s 4,27.

Tijekom Festivala, koji se održavao u organizaciji splitskog HNK od 21. do 28. travnja, izvedeno je deset predstava po izboru kazališnog kritičara Igora Ružića. Osim nagrađenih predstava, publika je imala priliku pogledati i predstavu Olivera Frljića i Tanje Miletić Oručević 'Kompleks Ristić' nastalu u produkciji riječkoga HNK, ljubljanskoga SMG-a, beogradskog Bitef teatra i skopskoga MOT-a.

Zagrebačko kazalište Gavella nastupilo je s predstavom 'U registraturi' koju je po romanu Ante Kovačića režirao Dario Harjaček, Zagrebačko kazalište mladih izvelo je predstavu Dine Pešuta '(Pret)posljednja panda ili statika' u režiji Saše Božića. U produkciji Eurokaza izvedena je predstava 'Bife Titanik' po tekstu Ive Andrića i u režiji Branka Brezovca, a Teatro VERRdi iz Zadra izveo je predstavu 'Igre proljeća i smrti' Vladana Desnice u režiji Juraja Arasa.

Nagrađen Marulom za suvremeni dramski tekst Elvis Bošnjak je rekao da kad piše tekstove slijedi svoje impulse i ne razmišlja o tome kako će to publika primiti, niti što će kasnije biti s tim tekstom.

'Dok pišem tekst ne razmišljam o nagradama, a ni o reakciji publike, rekao je Bošnjak. Kako je dodao, sigurno je da je čovjeku drago kada dobije priznanje, ali to treba tu večer proslaviti i sutra krenuti dalje jer su brojne predstave pred nama. U svakom slučaju nagrada je nekakva vrsta poticaja jer je to priznanje struke i kolega. To znači da si na nekakvom, recimo to, zanimljivom putu', zaključio je Bošnjak .

Nakon dodjele nagrada praški Činoherni (dramski) klub izveo je izvan konkurencije predstavu 'Leda' Miroslava Krleže u režiji Ladislava Smočeka, jednog od osnivača toga kazališta.