TRAŽI NJEGOVU SMJENU

Zlatko Vitez izvrijeđao Vitomiru Lončar

24.11.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Nakon što je u svom blogu Slamka spasa glumica i vlasnica Male scene Vitomira Lončar pisala o tome da Histrioni iz privatne kazališne družine odlukom Grada Zagreba trebaju postati javna ustanova u kulturi, mailom je dobila poruku šefa Histriona, glumca Zlatka Viteza, u kojoj ju je izvrijeđao, te Lončar traži od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da ga hitno smijeni s mjesta savjetnika za kulturu

Nakon što je Vitomira Lončar objavila svoj blogmailom joj je stigla poruka Zlatka Viteza te joj on 'savjetuje' 'da se okani pisanja kolumne kad ima epileptične napade'. Tu poruku Lončar je jučer objavila na svom profilu na Facebooku, a ona je izazvala zgražanje brojnih komentatora. Jutros je pak u mailu upućenom medijima i adresiranom na zagrebačkog gradonačelnika pozvala na smjenu Zlatka Viteza.

'Budući da je ovaj istup Zlatka Viteza krajnje diskriminirajući i uvredljiv, ne samo prema meni osobno, nego i prema svim našim sugrađanima koji boluju od ove najčešće neurološke bolesti, tražim da poduzmete žurne korake. U Hrvatskoj je registrirano više od 40 tisuća oboljelih od epilepsije, a Zlatko Vitez je svojim istupom upućenim meni osobno, a na javnu adresu kazališta Mala scena, dodatno stigmatizirao sve nas oboljele od epilepsije. U demokratskoj državi ovakav je istup nedopustiv te tražim od Vas da smjesta smijenite Zlatka Viteza s mjesta Vašeg savjetnika za kulturu', piše Vitomira Lončar te dodaje da traži ispriku i od Milana Bandića i od Zlatka Viteza jer je ovakav govor u javnom prostoru krajnje neprihvatljiv.

'Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima i svoj Nacionalni dan oboljelih od epilepsije i koja se posljednjih nekoliko godina zalaže za skidanje stigme s oboljelih, a Vaš savjetnik za kulturu svojim istupom proglašava oboljele od epilepsije nesposobnima za pisanje, javni govor, jasno promišljanje i istupe', navodi Lončar u pismu i podsjeća Milana Bandića da se u svim dosadašnjim istupima zalagao za skidanje stigme s ljudi koji boluju od epilepsije. 'Očekujem da ćete žurno reagirati, smijeniti Zlatka Viteza s funkcije i onemogućiti daljnje istupe slične vrste koji potiču diskriminaciju i stigmu', zaključila je Vitomira Lončar, koja je nedavno proslavila četrdeset godina djelovanja u kazalištu i to na najbolji mogući način - povratkom na kazališne daske u predstavi Male scene 'Leticija i Ljublist' - a za svoju je povratničku ulogu dobila mahom odlične kritike.

Tražili smo komentar prozvanog Zlatka Viteza, a on nam je rekao da ne vidi nikakvog razloga ni za svoju ostavku ni za svoju ispriku.

Na primjedbu da je svojom porukom uvrijedio čitavu populaciju koja pati od epilepsije Vitez nam je rekao:

'Ona mene konstantno vrijeđa već godinama svojim suludim tekstovima koji uopće ne odgovaraju istini o stanju u kazalištu u Hrvatskoj. I ne samo to, ne blati samo mene, nego i mnoge kolege bez ikakvog razloga. Na sebi svojstven način odgovorio sam joj da, kad ima bolesne napade, ne piše kolumne, i ništa drugo, jer sam zabrinut za njezino zdravlje. Nikakve to veze nema s drugim ljudima, nego isključivo s njom, jer nije normalan način na koji piše svoje tekstove o kolegama kad ima napade.'