SCENA AMADEO

Premijera monodrame 'Hrvatski bog na Marsu'

18.08.2015 u 17:08

Bionic
Reading

Program zagrebačke ljetne klupske Scene Amadeo u drugom dijelu ovogodišnjih glazbeno-scenskih događanja pod vedrim nebom atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu od 25. do 30. kolovoza donosi, među ostalim, praizvedbu monodrame "Hrvatski bog na Marsu" u adaptaciji i izvedbi Đorđa Kukuljice, a prema motivima Miroslava Krleže

Kako se ističe u najavi, praizvedba i premijera monodrame nastale prema motivima Krležine drame 'U logoru', pripovjetke 'Baraka 5B', te pjesme 'Europa 1942', u programu su Scene Amadeo u petak i subotu, 28. i 29. kolovoza.

Đorđe Kukuljica igra intelektualca razočaranog svijetom oko sebe, koji odlučuje slobodnom nogom, 'Pede Libero', stvoriti neki novi pravedniji svijet izgovarajući riječi 'ne ću' i to na novom planetu koji nosi zloguko ime Mars (rimski bog rata). U predstavi još sudjeluju Fadil Abdulov i Filip Šovagović

'Uslijed nemogućnosti življenja po vlastitom osjećaju, svjetonazoru i moralnim načelima, posjedujući samo svoj um i intelekt kao jedino oružje, naš junak pokušava dokučiti jednadžbu rata te odgovore na krvava pitanja, tražeći sugovornike u Publici i dvjema gitarama, čiji ga tugaljivi zvuk bluesa uporno tjera da kopa po svom umu, spoznajama i osjećajima. Kako je Krleža svevremenski pisac tako njegova misao itekako komunicira s današnjicom i kaosom kojeg svakodnevno proživljavamo. I danas tražimo odgovore na ista pitanja, i danas tragamo za istim odgovorima: kako se oduprijeti sustavu i kako pronaći male pukotine ljudskosti u sveopćem crnilu', stoji u najavi.

U utorak, 25. kolovoza, na programu Amadea bit će predstava 'Razgovor s Tinom' redatelja Željka Senečića. 'Komad u kojemu ambiciozna novinarka radi intervju s velikim Tinom koji nije s nama punih šezdeset godina obiluje duhovitim reminiscencijama na Matoša, poeziju, literaturu, politiku...', ističe se u najavi.

Mladu ambicioznu novinarku Jasnu koju urednik pošalje u kavanu u kojoj sjedi pjesnik koji je umro prije šezdeset godina utjelovit će Monika Stojanović. Pjesnika, koji dolazi s onoga svijeta kako bi odgovorio na njena pitanja, glumi Anto Tutić

Nakon predstave slijedi projekcija Senečićeva filma 'Tin'. Reprize predstave s projekcijom filma na rasporedu su i 26. te 27. kolovoza.

Program Scene Amadeo završit će u nedjelju, 30. kolovoza, koncertom zagrebačke klape Nostalgija, koja će koncertom 'Arsenu u spomen' obilježiti svoj dvadeseti nastup na toj sceni.