NA NOĆ KAZALIŠTA

Srećko Horvat dovodi vodeću francusku filozofkinju u Zagreb

24.10.2014 u 15:01

Filozofski teatar

Izvor: Promo fotografije / Autor: hnk zagreb

Bionic
Reading

U Noći kazališta, 15. studenoga 2014. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavit će javnosti novi projekt 'Filozofski teatar' koji će voditi Srećko Horvat, jedan od vodećih hrvatskih filozofa mlađe generacije. Prva je gošća Filozofskog teatra Julija Kristeva, vodeća francuska filozofkinja i feminstkinja

Uz razgovor o njezinom radu, psihoanalizi, ljubavi i melankoliji, glumica Alma Prica izvest će prvi put pred hrvatskom publikom dramski tekst iz posljednje njezine knjige o Sv. Terezi. Taj je tekst svoju praizvedbu imao ove godine u pariškom teatru Odéon u izvedbi oskarovke Isabelle Huppert

Julija Kristeva rođena je u Bugarskoj, a od sredine šezdesetih živi u Francuskoj. Uz Rolanda Barthesa i Jacquesa Lacana, smatra se jednom od vodećih figura francuskog poststrukturalizma. Napisala je niz zapaženih studija iz područja psihoanalize i feminističke teorije, kao i romane. Prva je dobitnica ugledne Holbergove nagrade koju dodjeljuje norveška vlada kao svojevrsnu Nobelovu nagradu za humanističke nauke.

U subotu, 15. studenoga, na šestu Noć kazališta, upravo s Julijom Kristevom počinje dugo očekivani ciklus Filozofskog teatra kojemu je, po najavi intendantice HNK-a u Zagrebu Dubravke Vrgoč, cilj prije svega privući mlađu publiku, a ujedno i otvoriti Hrvatsko narodno kazalište javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice.

Uz godišnje premijere predstava koje za HNK u Zagrebu već pišu vodeći suvremeni filozofi poput Slavoja Žižeka i Tariqa Alija, u sklopu Filozofskog teatra jedanput na mjesec održavat će se debate o kazalištu i društvu vraćajući filozofiju u kazalište i kazalište filozofiji.