FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Čudesne marionete otvaraju 47. PIF

15.09.2014 u 13:16

Bionic
Reading

U ponedjeljak 15. rujna u 20 sati na Sceni Travno održat će se svečano otvorenje 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF. Čast da otvori festival dobio je britanski lutkar Stephen Mottram sa slavnom predstavom 'U trenu', a uz njega, u sljedećih šest dana moći ćete pogledati 30 predstava i dva performansa gostiju iz osam zemalja

Program 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF započinje izvedbama na Cvjetnom trgu. U 17 sati bit će postavljena interaktivna lutkarska instalacija 'Ti si lutka' španjolske skupine Itinerania iz Barcelone, a 'Titeretú' su pet velikih lutkarskih ruku izrađenih od željeza i drva s vidljivim unutarnjim osnovnim mehanizmima.

Članovi publike više nisu samo promatrači, već kolektivno postaju glavni lik u priči – lutka. U slučaju kiše program se ne otkazuje, već prebacuje u Centar Cvjetno.

Iz Izraela stiže performans u pokretu 'Zarsisa', a u 17 sati održat će se na Cvjetnom trgu i okolnim ulicama dok se u 19 sati, prije samog otvorenja festivala, seli na plato Mamutice. 'Zarsisa' pripovijeda priču o patuljčici Zarsisi, staroj prosjakinji koja je na ulice dospjela iz svijeta bajke. Junakinja performansa na leđima nosi ogromnu košaru, hoda među ljudima, prosi i nastoji ostvariti kontakt. Priča je to o putu suosjećanja te ljubavi između mašte i stvarnosti.

Čudesne marionete otvaraju 47. PIF

U 20 sati na Sceni Travno festival će svečano otvoriti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a publika će na otvorenju moći uživati u odličnoj predstavi poznatog britanskog lutkara Stephena Mottrama 'U trenu'. Predstava je niz bajkovitih priča praćenih glazbom posebno skladanom za nju.

Iako je službeno otvorenje festivala u ponedjeljak, PIF već nekoliko dana živi u Zagrebu. U četvrtak je službeno otvorena izložba '100 godina slovenske lutkarske umjetnosti', a u petak je otvorena izložba učeničkih radova s natječaja 'Lutka, maska... PIF'.

U subotu je PIF-ova maskota Pifko poveo centrom Zagreba povorku lutaka u pratnji Zlih bubnjara, nakon čega su održane i dvije radionice lutaka.

U šest službenih festivalskih dana PIF će okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave te dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba.