TERORIZAM U KAZALIŠTU

Breivikova završna riječ postaje predstava

25.09.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Švicarsko-njemački kazališni redatelj Milo Rau najavio je kako sprema predstavu po tekstu koji je na kraju svojeg suđenja izgovorio desničarski terorist Anders Behring Breivik. Premijera se očekuje u listopadu u vajmarskom Nationaltheateru

Kada se kazališni kritičari žale da velik dio hrvatskog teatra bježi od sadašnjosti, teško je ne pomisliti da su u pravu. Primjerice, ne bi li svi oni beskrajni i vulgarni ispadi Zdravka Mamića mogli postati jedna napeta monodrama u kojoj se uvjerljivo prikazuje i razotkriva um hrvatskog moćnika, koji kombinacijom agresivnosti, financijske moći i pozivanja na nacionalne svetinje (koje uvijek netko ugrožava, a on brani) osigurava svoju elitnu društvenu poziciju? Vjerojatno nikad nećemo saznati.

No zato će kazališna publika u njemačkom gradu Weimaru sljedeći mjesec imati priliku vidjeti kako se u kazališni kontekst uklapaju riječi najpoznatijeg europskog terorista, norveškog desničarskog ekstremista Andersa Breivika. Naime, redatelj Milo Rau planira scensko uprizorenje Breivikove završne riječi sa suđenja, koju je ovaj terorist pročitao 17. travnja na sudu u Oslu, kako bi opravdao to što je hladnokrvno poubijao više od 70 ljudi, većinom djevojaka i mladića.

Mediji su većinom namjerno odbili prenijeti sve što je Breivik tada rekao, a i sud je zabranio da se objavi taj tekst, no Rau je ipak uspio doći do kompletne verzije. U razgovoru za Frankfurter Rundschau redatelj Milo Rau ističe da mu nije namjera reklamirati zločinca u javnosti: 'U kazalištu, kako ga ja vidim, postoji posebna vrsta javnosti: koncentrirana, zajednički povezana i razumna javnost, odnosno publika. To nije isto kao kada se objavi članak koji onda tisuće ljudi sami za sebe čitaju. Ovdje je u pitanju osmišljena kolektivna situacija, s ograničenim brojem gledatelja. A Breivikov jednosatni govor neće biti predstavljen kroz izvatke koji su najskandalozniji, nego kao cjelina.'

Rau napominje da Breivik jest opasan, ponajviše zbog toga 'kako je kao pojedinac reagirao na svoju ideologiju', jer je pogrešno zaključiti da će svaki desničar postati teroristički ubojica.

Kako bi odvojio Breivikove riječi od njegova lika, Rau je izabrao glumicu Saschu Soydan, Njemicu turskog porijekla, da izgovara riječi terorista, kako bi se pokazalo koliko je ono što je Breivik govorio slično izjavama mnogih političara i javnih osoba koje nitko ne povezuje s ubijanjem ili terorizmom. 'Najnapetije će biti konfrontiranje Breivikove medijske slike, koju svatko ima u glavi, s njegovim riječima', najavljuje redatelj Milo Rau.