SLAVNI MJUZIKL

'Chicago' nakon 15 godina odlazi s West Enda

13.07.2012 u 19:39

Bionic
Reading

Nakon gotovo 15 godina kontinuiranih izvedbi i više od 120 milijuna funta zarade, slavni mjuzikl 'Chicago', najdugovječnija obnovljena predstava londonskog West Enda, prestaje igrati a posljednju će izvedbu u svojem 'kućnom' kazalištu Garrick Theatre imati 1. rujna, piše britanski BBC

Predstavu, koja je u svojoj londonskoj inačici ugostila brojne svjetske zvijezde poput Christie Brinkley, Brooke Shields, Davida Hasselhoffa, Kelly Osbourne i drugih, na West End su, nakon uspješne produkcije na newyorškom Broadwayu, doveli producent Barry Weissler i njegova supruga Fran

'Dovođenje 'Chicaga' na West End predstavljalo je ključnu prekretnicu u našim karijerama. Petnaest godina je ispunjenje sna', kazao je Weissler. Skladatelj John Kander kazao je kako ga sama činjenica da je londonska publika 15 godina podržavala predstavu 'ispunjava zahvalnošću i ponosom'.

Londonski je 'Chicago' prvu izvedbu imao u studenome 1997. u kazalištu Adelphi Theatre s Ruthie Henshall, Ute Lemper, Henryjem Goodmanom i Nigelom Planerom u glavnim ulogama. Kasnije je igrao u Cambridge Theatreu, nakon čega se preselio u kazalište Garrick Theatre, gdje je ostao do danas.

Originalna broadwayska produkcija 'Chicaga', temeljenog na istoimenoj drami novinarke Maurine Dallas Watkins iz 1926. o stvarnim zločincima i zločinima o kojima je izvještavala, svoju je prvu izvedbu imala 3. lipnja 1975. u kazalištu 46th Street Theatre, gdje je odigrano ukupno 936 predstava. Obnovljena je 1996. i danas je najdugovječnija ponovljena produkcija i četvrti najdugovječniji broadwayski mjuzikl svih vremena koji je do siječnja 2012. imao više od 6.200 izvedbi.

Godine 2002. snimljena je i njegova filmska verzija u režiji Roba Marshalla s Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richardom Gereom, Johnom C. Reillyjem i Queen Latifah u glavnim ulogama. Film je 2003. ovjenčan s čak šest Oscara, uključujući za najbolji film.