tvrđava Lovrjenac

Premijerom mjuzikla 'Put oko svijeta u 80 dana' otvoren 9. Midsummer Scene

23.06.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Premijerom mjuzikla 'Put oko svijeta u 80 dana' prema romanu Julesa Vernea na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac u četvrtak je otvoren 9. Midsummer Scene, jedini hrvatski kazališni festival na engleskom jeziku.

Svjetska praizvedba u adaptaciji i režiji Seana Aite i skladatelja Lea Elsa prvi je mjuzikl u devet izdanja festivala. Redatelj Sean Aita istaknuo je kako samo pet glumaca igra oko 40 uloga i svira više instrumenata.

"Putujemo oko svijeta u 90 minuta, umjesto u 80 dana, uz sjajne projekcije i puno dobre glazbe. Zapravo je ovo sjajan način da svi koji u vrijeme pandemije nisu putovali sad putuju s nama. Ovo je predstava pozitivne energije, smijeha, glazbe i zabave", rekao je Aita i dodao kako Verneovo djelo ima i ozbiljniju podlogu, jer je riječ o prvom romanu u 19. stoljeću u kojem je opisana međurasna veza.

"To je jako bitno u smislu razumijevanja kulturnih razlika. Osim toga, mogli bismo reći da se djelo bavi i prvom pojavom globalnog turizma, što je primjereno gradu kao što je Dubrovnik", naglasio je Aita.

Glumac i skladatelj songova Leo Elso istaknuo je kako u Londonu treba cijela vječnost kako bi se postavio novi mjuzikl, a za ovaj je trebalo svega devet mjeseci.

"Velika je hrabrost producenata festivala što su riskirali s novim mjuziklom. To mnogi u Londonu nisu spremni. To nije tako često i kao Britanci smo jako sretni što smo dio ovoga", poručio je Elso i podsjetio kako se prošle godine, kad je glumio u predstavi "Romeo i Julija", upoznao s akustičnim svojstvima tvrđave Lovrjenac.

"Htio sam skladati nešto primjereno ovom prostoru, a istodobno svevremeno. To je folk akustična glazba, a koristio sam mandolinu, gitaru, ukulele i harmoniku kako bih stvorio takav svevremenski zvuk", objasnio je Elso.

Producent festivala i glumac Filip Krenus istaknuo je kako je nakon osam sezona s djelima W. Shakespearea ove godine izbor bio mjuzikl, kao začetak novog smjera festivala.

"Ova je sezona posvećena glazbi, a posebno kroz ovaj projekt koji je prilagođen i engleskoj i hrvatskoj publici, a dotičemo se i dubrovačkih tema, jer je Verne bio upoznat s ljepotama ovog kraja“, rekao je Krenus.

Izvršna producentica Darija Mikulandra Žanetić izjavila je kako joj je postavljanje ovoga mjuzikla želja od početka festivala.

"Sami smo sebi čestitali na hrabrosti zbog te avanture, koja je uspješna i uvjerena sam da će ovaj mjuzikl putovati diljem svijeta", rekla je Mikulandra Žanetić.

U Kneževu dvoru 30. lipnja koncert "Piano Maniacs Triathlon" održat će Matej Meštrović, Matthew Mayer i Antonija Pacek. Praizvedba solo mjuzikla Gorana Karana "Ljubav je fer (Priče iz moje ulice)" zakazan je za 6. srpnja, a 7. srpnja u palači Sponza u suradnji s Domom Marina Držića predstavit će se "Novela od Stanca" Marina Držića u engleskom prijevodu Filipa Krenusa.

Midsummer Scene projekt je Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey – Tongued Theatre Productions Ltd. London.