FESTIVALSKI HITOVI ZA OTVORENJE

Novo ruho nekad popularnog kina u Centru Kaptol

23.02.2017 u 14:08

  • +3

U Centru Kaptol svečano otvoren Kaptol Boutique Cinema

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Istinske zaljubljenike u filmsku kinematografiju, osobito onu s 'druge neholivudske' obale, obradovat će vijest da se 23. veljače, nakon gotovo godinu dana, ponovno otvaraju vrata kina u Centru Kaptol. Novo kino Kaptol Boutique Cinema na svojim će velikim ekranima, u ambijentalnom spoju retro i modernog uređenja, vrtjeti probrane filmske naslove festivalskog predznaka

Već prvih dana pretpremijerno će biti prikazana četiri filmska hit-naslova koji su obilježili prošlu godinu te po A-festivalima skupljali same nagrade i kritičarske lovorike.

Ponosni vlasnik Zlatne palme iz Cannesa 2016. 'Ja, Daniel Blake', film je 80-godišnjeg Kena Loacha, socijalista i ljevičara, koji je veći dio svog filmskog opusa posvetio malim ljudima i borbi za radnička prava. Dirljivu dramu o 59-godišnjem stolaru iz Newcastlea, koji nakon srčanog udara upada u nemilosrdni mlin državne birokracije koji ga melje do krajnjih granica, The Time je proglasio 'instant klasikom', a unatoč ozbiljnoj temi, miljenik je festivalske publike koju nakon posljednje scene redovito ostavlja u suzama (nagrada publike za najbolji film u Locarnu, San Sebastianu, Stockholmu).

Autor: Youtube

'Kapetan fantastični', drugo redateljsko ostvarenje glumca Matta Rossa, film je toplog humora i postavljanja važnih pitanja, koji prati sudbinu samohranog oca (izvanredna uloga Vigga Mortensena popraćena nominacijama za Oscara, Zlatni globus, BAFTA-u) koji svoje šestero djece odgaja u posebnom duhu i skladu s prirodom, u divljoj šumi daleko od 'okova' moderne civilizacije. Toronto Sun ushićeno ga je prozvao jednim od najboljih filmova 2016., a New york magazine hvali filmsku raskoš redateljskog rukopisa, kao i apsolutno jedinstvenu osobnost svakog pojedinog djeteta i mladih glumaca koji su ih bravurozno odigrali.

Autor: Youtube

Najangažiraniji dokumentarist današnjice, Oscarovac Michael Moore, nakon dugih šest godina vratio se u velikom stilu, nikad odvažnijim i zabavnijim doxom 'Gdje je sljedeća invazija' u kojem je još jednom, u duhovitim putešestvijama po različitim europskim zemljama, začinjenima profinjenim sarkazmom i gorkim humorom, još jednom Americi 'održao lekciju' i pokazao kako je svugdje bolje nego kod njih. Politički romantik koji duboko vjeruje u utopiju idealnog društva svojim je novim dox-uratkom, na oduševljenje struke i publike, održao 'čin gerilske humanosti'(BBC) i ponovno 'neugodne istine u duhovitom kolažu stavio pod svjetlo dana' (Screen Daily).

Autor: Youtube

'Prvi ponedjeljak u svibnju' koji iza kulisa prati stvaranje najposjećenije modne izložbe na svijetu 'China: Through The Looking Glass', održane lani u New Yorku, filmski je hommage svijetu visoke mode, pod redateljskom palicom Andrewa Rossija, autora hvaljenog dokumentarca 'Page one: Inside the New York Times'. Cijenjeni filmaš osam je mjeseci pratio Annu Wintour, umjetničku direktoricu izdavačke kuće Condé Nast i glavnu urednicu Voguea, i Andrewa Boltona, ikonoklastičnog kustosa koji je osmislio cijeli šou, dok su pripremali večer za koju su se nadali da će zauvijek promijeniti svijet umjetnosti i mode. Očaravajući filmski testament modi kao obliku umjetnosti, Screen je nazvao 'ulaznicom' za modno događanje godine, a njime su prodefilirala brojna imena zvjezdane šoubiz lige, između ostalih John Galliano, Karl Lagerfeld, Jean-Paul Gaultier, Rihanna, George i Amal Clooney, Justin Bieber, Kar-Wai wong, Cher, Madonna i drugi.

Autor: Youtube

Sva četiri filma nakon pretpremijernih dana koji traju do otvorenja ZagrebDoxa 26. veljače, prikazivati se nastavljaju od 9. ožujka, kada službeno kreću u kinodistribuciju u Kaptol Boutique Cinema te izabranim kinima diljem Hrvatske.