ZNAKOVNI JEZIK

Festival o pravima djece upozorava da je važno filmove prilagoditi svima

26.09.2016 u 13:06

  • +4

Snimanje spota za Festival o pravima djece

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: 404

Bionic
Reading

Festival o pravima djece svoje osmo izdanje otvara 7. listopada, a kao najava za njega snimljen je videospot u kojem se koristi znakovni jezik i upućuje na promicanje inkluzivnosti u društvu

Spot je snimljen na zagrebačkom Cmroku prema autorskoj ideji kreativnog dvojca Branimira Lazanje i Alme Čakmazović te u režiji Dejana Aćimovića, a radi se o prvom spotu koji koristi znakovni jezik u promicanju edukativno-kulturnih sadržaja.

Odraslim glumcima Igoru Kovaču, Angelu Naumovskom, Mirni Medaković i Luciji Šerbedžiji pridružila su se djeca Sergej i Anastasia Gajić. Osim što poziva roditelje i djecu da dođu na projekcije dobrih filmova i radionice dostupne svima, pomoću spota će građani moći naučiti kako reći 'zajedno' na znakovnom jeziku. Time se želi skrenuti pozornost na važnost prilagodbe filmova za sve, a ponajviše osobama koje ne vide i ne čuju. Obiteljsko okruženje i poticanje kvalitetno provedenog slobodnog vremena u kinu za sve bilo je zabavno i poticajno i odraslim umjetnicima i djeci koja su posebno za ovu priliku naučila pozvati gledatelje u kino i na znakovnome jeziku, priopćili su organizatori Festivala o pravima djece.

Osmo izdanje Festivala o pravima djece počinje 7. listopada, odvijat će se u 18 gradova Hrvatske, a bogat program namijenjen je školama i najširoj javnosti. Brojne filmske projekcije stvaralaštva djece i mladih i debatne projekcije namijenjene su školama, a radionice i nagrađivani filmovi za cijele obitelji, na koje između ostalog poziva videospot, odvijat će se tijekom listopada u kinu Cinestar Novi Zagreb, kinu Tuškanac i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Sve programske aktivnosti festivala prilagođene su djeci i odraslima s oštećenjem vida i sluha.