BRDO FILMOVA

Uz slogan 'Prošle godine je bilo bolje' počinje 19. MFF

26.07.2016 u 19:38

Bionic
Reading

Motovunsko brdo od utorka će ponovno okupiti filmaše i filmofile koji će u idućih pet dana 19. izdanja Motovun Film Festivala (MFF) uživati u pregledu najvažnije produkcije s recentne nezavisne svjetske scene

Festival će u Kinu Trg u 21 sat otvoriti projekcija humoristične drame 'Tangerine' američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit u potpunosti je snimljen mobitelom i predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu.

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala 'Prošle godine je bilo bolje', Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.

Glavni program donosi 21 film, od čega je njih 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina (Gori more), Cannesa ('(M)učenik') i Karlovih Vary ('Noćni život'), ali i nove filmove kultnih redatelja kao što su Alejandro Jodorowsky ('Poezija bez kraja') i Bruno Dumont ('Zaljev luđaka').

Među jakim regionalnim igračima u Glavnom programu, u goste dolazi Mirjana Karanović sa svojim redateljskim prvijencem 'Dobra žena', Snježana Tribuson s romantičnom komedijom 'Sve najbolje' i slovenski redatelj Dajman Kozole s napetim trilerom 'Noćni život'.

'Crnim dušama' Francesca Munzija počinje program Zemlja partner: La bella Italia podijeljen u segmente I grandi maestri (Veliki majstori), Il cinema del Mezzogiorno (Talijanski jug) i Commedia all'italiana (Talijanska filmska komedija), koji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donose presjek nekoliko desetljeća žive i šarolike talijanske kinematografije.

U retrospektivnom talijanskom programu igrat će filmovi najvećih talijanskih redatelja Paola Sorrentina ('Il Divo') i Giuseppea Tornatorea ('Baaria'), film 'Reality' kontroverznog Mattea Garronea, hrvatskoj publici najpoznatijeg po filmu 'Gomorra', vjerodostojnom i šokantnom prikazu napuljske mafije te radovi velikana autorskog filma Paola i Vittorija Tavianija ili Nannija Morettija. Kao posebna filmska poslastica najavljena je i premijerna projekcija Fellinijevog 'Amarcorda' u još raskošnijoj restauriranoj verziji.

U sklopu programa Motovunski kratki prikazat će se više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju Hrvatska, ukratko!, kojom se želi skrenuti pažnju na najnovije uspjehe domaće kratkometražne produkcije.

Pet dokumentarnih i igranih filmova u sklopu programa Gdje ste bili 2016? na različite načine bave se jačanjem ekstremne desnice na geografskom području od Rusije do Hrvatske. Prikazat će se dokumentarac 'Desno, dva, tri – kamo ide Europa' o kojem se ove godine mnogo pisalo jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj, od prikaza proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu i Čavoglavama, do intervjua s predsjednikom mladeži HČSP-a. Autor filma Christopher Bobyn u Motovunu će prvi put osobno predstaviti svoj film.

S 'Ranim radovima' počinje retrospektiva ovogodišnjeg motovunskog Mavericka – Želimira Žilnika u sklopu koje će biti prikazani ključni filmovi ovog pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslavenskog Crnog vala.

Za pola stoljeća ljubavi, izdržljivosti i posvećenosti ove godine će nagrada Pedeset godina biti dodijeljena jednom od ključnih imena hrvatskog dokumentarnog filma, producentu i redatelju Nenadu Puhovskom čiji će se novi film 'Generacija '68' također prikazati na festivalu.

Uz čašu vina i degustaciju tradicionalnih jela sa Sardinije u utorak će se pozdraviti i ovogodišnju zemlju partera i drage prijatelje koji iz nje dolaze, bellu Italiju, a kasno navečer u festival će furiozno uvesti Edo Maajka

Kao i prošle godine, Hrvatski Telekom podržava Motovun Film Festival u ideji i realizaciji, ali i u telekomunikacijskim uslugama. HT će tijekom festivala osigurati besplatni bežični internet u cijelome Motovunu, a uz pomoć MAXtv Filmofeela svi posjetitelji moći će glasati za najbolji film festivala