MOTOVUN FILM FESTIVAL

Nenadu Puhovskom ovogodišnja Nagrada 50 godina

02.06.2016 u 10:55

Bionic
Reading

Motovun Film Festival dodijelio je svoju tradicionalnu nagradu Nagradu 50 godina, redatelju, producentu, prof. Nenadu Puhovskom, uglednom hrvatskom filmašu koji je pokrenuo i popularni ZagrebDox festival

Nagradu koja mu se dodjeljuje za pedesetogodišnji doprinos filmskom stvaralaštvu Puhovski će primiti 28. srpnja, u sklopu Motovun Film Festivala, koji će se održati od 26. do 30. srpnja.

Puhovski se počeo baviti filmskom umjetnošću još kao srednjoškolac, 1965. kada snima prve amaterske filmove. Jedan od njih bio je 'I bi veče, I bi jutro, dan sedmi', u kooautorstvu s Darkom Tralićem, koji mu donosi brojne nagrade na tadašnjim omladinskim festivalima.

Filmom se profesionalno počeo baviti 1973., od kada je kao redatelj potpisao više od 250 filmskih i televizijskih produkcija.

Radio je i u kazalištu, najviše 80-tih u zagrebačkom Teatru &TD, a u to vrijeme počinje i predavati na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje je osnovao TV katedru i diplomski studij dokumentarne režije.

Prije nešto manje od dvadeset godina pokrenuo je produkcijsku kuću Factum, kada počinje njegov veliki doprinos ponovnom pokretanju 'uspavane scene' nezavisnog dokumentarnog filma, napominje se u obrazloženju nagrade. Na tom je tragu 2005. je osnovao festival ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma.

Iako najvidljiviji kao pokretač zbivanja na recentnoj domaćoj dokumentarnoj filmskoj sceni, Puhovski ima bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi o osjetljivim temama 'za čiju je obradu trebala ljudska i umjetnička hrabrost'.

To su, među ostalim, 'Lora – svjedočanstva', 'Paviljon 22', 'Zajedno'. Svoj je 'zlatni jubilej' ove godine obilježio novim filmom, 'Generacija 68'.

'Sudbina njegovih radova je bila dvojaka – dok su neki njegovi filmovi, naročito oni o likovnoj umjetnosti, dobivali najviše nagrade u bivšoj državi, Nenad je istovremeno i jedan od 'najkontroverznijih' naših autora', podsjećaju s Motovun Film Festivala.

Primjerice, njegove su kazališne predstave Orwellova '1984' ili Stoppardove 'Travestije' izazivale reakcije Centralnog komiteta i veleposlanstva SSSR-a, televizijski dokumentarac 'Mrtva luka' bio je bunkeriran petnaest godina, 'Oluja nad Krajinom' iz 2001. je bila tema burne saborske rasprave, a autorski filmovi 'Lora' i 'Paviljon 22' izazvali su snažne braniteljske prosvjede.

Dosad je 25 filmaša koji su svojim znanjem i talentom obilježili hrvatsku kinematografiju dobilo tu nagradu motovunskog festivala. S Nenadom Puhovskim se festival na neki način vraća na početak, s obzirom da je on krajem devedesetih bio jedan od osnivača i predavača na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, gdje se rodila ideja o pokretanju novog festivala u Motovunu.