PIONIR DOKUDRAME

Želimiru Žilniku motovunska nagrada Maverick

20.07.2016 u 18:08

Bionic
Reading

Jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala i pionir dokudrame Želimir Žilnik dobitnik je ovogodišnje nagrade Maverick, a Motovun Film Festival dodjeljuje ju autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja, što on kao jedna od najvećih autorskih osobnosti ovog dijela Europe zasigurno jest

Kao gost Motovun Film Festivala, Žilnik će sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a bit će prikazan i presjek njegovih ključnih radova – 'Rani radovi', 'Marble Ass' i 'Destinacija Srbistan'.

Želimir Žilnik rođen je u Nišu 1942. godine, a već je prvim filmom 'Žurnal o omladini na selu, zimi' iz 1967. uzburkao duhove te postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini.

U kratkim 'Lipanjskim gibanjima' zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968. godine, kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u debitantskom igranom filmu 'Rani radovi', koji je 1969. godine nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

Njegovo kultno djelo 'Marble Ass', u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, bit će prikazan četvrti dan festivala. Često neslužbeno prevođen kao 'Dupe od mramora', ovaj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije, osvojio veliku queer nagradu Teddy na Berlinaleu.

Slom sistema vrijednosti u posttranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe glavne su teme recentnog Žilnikovog stvaralaštva, iz kojeg se izdvaja njegov najnoviji dokumentarni film 'Destinacija Srbistan' o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

Nagrada 50 godina ove godine pripast će Nenadu Puhovskom, Maverick Žilniku, a koji će od filmova odnijeti motovunski Propeler, odlučit će o tome četveročlani žiri koji čine: naša glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson.