UVJERLJIV POBJEDNIK

Britanski film 'Virunga' odnio dvije nagrade sa ZagrebDoxa

28.02.2015 u 19:00

  • +4

Pobjednici 11. ZagrebDoxa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Bionic
Reading

Glavnu nagradu na ovogodišnjem ZagrebDoxu, Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurencije dobio je film 'Virunga' Orlanda von Einsiedela iz Velike Britanije

Film Orlanda von Einsiedela nosi dramatičnu priču o četiri osobe koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga, pod UNESCO-vom zaštitom, koji je dom mnogima od preostalih 800 planinskih gorila.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobio je finski film 'Vrtni ljubavnici'. Finski dugometražni dokumentarni film autorice Virpi Suutari višeslojna je, briljantno izrežirana priča o vrtovima različitih bračnih parova i njihovoj ljubavi prema agrikulturi.

Još jedno posebno priznanje dodijeljeno je filmu 'Bolji život'. Ovaj nas film vodi za ruku i uranja nas u svijet o kojem inače ne bismo znali ništa. Zahvaljujući redateljičinoj predanosti, empatiji, intimnom i autentičnom pristupu, otkrivaju se predivne ljudske vrednote ovoga svijeta.

U jakoj konkurenciji od osamnaest dokumentarnih filmova tročlani žiri u sastavu Heino Deckert (producent), Marius Iacob (redatelj), Ivana Simić Bodrožić (književnica) odlučio je glavnu nagradu u regionalnoj konkurenciji dodijeliti filmu 'Kainova djeca' mađarskog redatelja Marcella Geröa. Osim što zadovoljava visoke kriterije struke, film donosi potresnu i dirljivu priču o dječacima koji su postali ubojice najbližih.

Isti žiri složio se da istakne film 'Rus' bosanskohercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića i dodijeli mu posebno priznanje. Originalnim načinom na koji je ispričana pojedinačna, tragična ljudska sudbina pomalo se otkriva kako redatelj zahvaća puno šire i dublje ovaj prostor poigravajući se s fikcijom, psihodramom i nepoznatom stranom poznatog redatelja kroz priču njegova sina.

Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina dobio je film 'Drugačija Mađarska'. Film je to o imaginaciji, o različitim pogledima na stvarnost. Kroz perspektive dviju generacija u posttranzicijskom propadajućem mađarskom selu ovaj film pametno i suptilno otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era u srednjoj i istočnoj Europi.

'Veruda - film o Bojanu' dobio je posebno priznanje. Najmanje maniristički od svih filmova u konkurenciji, uspijeva vratiti strukturu na početak, objašnjava žiri. Ovaj film toliko je osnovan da je gotovo futuristički, a karakter mu je toliko radikalan da govori o životu ne takvom kakav jest, nego kakav očekujemo da bude.

Nagrada Movies That Matter dodijeljena je filmu za koji žiri smatra da na najbolji način promiče ljudska prava, dokumentarcu 'Rich Hill' Tracy Droz Dragos i Andrewa Droza Palerma iz SAD-a. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je već nagrađeni film 'Virunga' za iznimno dobro snimljen i važan film o izuzetno važnoj temi te dirljivu poruku koja može pokrenuti promjene.

Nagrada Teen Dox otišla je učenicima i učenicama Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu za najbolji film koji govori o problemima mladih, dokumentarcu 'Djevojka na putu'