JAFAR PANAHI

Pobjedniku Berlinala zabranjeno je napustiti Iran i baviti se filmom

14.02.2015 u 22:40

Bionic
Reading

Pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea i dobitnik Zlatnog medvjeda je iranski film "Taksi" redatelja Jafara Panahija kojem je u Iranu zabranjeno bavljenje filmom i izlazak iz zemlje.

"Nisam u stanju ništa reći jer sam obuzeta osjećajima", rekla je Panahijeva nećakinja i glumica u "Taksiju" koja je u subotu preuzela nagradu u ime svog strica.

Panahi je zbog "antidržavnog djelovanja" 2010. u Iranu osuđen na šest godina zatvora i 20 godina zabrane bavljanja filmom, a zabranjeno mu je i napuštanje zemlje.

"Ja sam redatelj i ne mogu ništa drugo nego raditi filmove. Ništa me ne može u tome spriječiti", poručio je Panahi u poruci Berlinaleu.

"Taksi" je snimljen kamerama pričvršćenim za taksi koji vozi Teheranom i prima različite putnike koji svjedoče o teškoj svakodnevici i političkom nasilju u Iranu. Snimljen je u tajnosti i nepoznatim kanalima dostavljen Filmskom festivalu u Berlinu.

Panahi je 2011. trebao biti član žirija Berlinalea, ali nije mogao izaći iz Irana.

Žiri ovogodišnjeg 65. Berlinalea na čelu s američkim redateljem Darrenom Aronofskym je Srebrnog medvjeda, Veliku nagradu žirija za najbolji film dodijelila čileanskom redatelju Pablu Larrainu za film "Klub" u kojem se temetizira seksualno zlostavljanje svećenika nad djecom.

Srebrni medvjed za film koji otvara nove perspektive "Alfred Bauer" dodijeljen je gvatemalskom filmu "Ixcanul" redatelja Jayroa Bustamentea.

Žiri je odlučio dodijeliti dva Srebrna medvjda za najbolju režiju. Jednog je osvojila poljska redateljica Malgorzata Szumovska za film "Tijelo" a drugog rumunjski redatelj Radu Jude za film "Aferim".

Oba Srebrna medvjeda na najbolju žensku i mušku glavnu ulogu pripale su filmu "45 sati" i to Charlote Rampling i Tomu Courtenayu.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Patricio Guzman za čileanski film "Dugme od sedefa".

Pobjednik Berlinalea Jafar Panahi

Srebrni medvjed za izvanredno umjetničko postignuće dodijeljen je norveškom snimatelju Sturlau Brandthu Groevlenu za rad na njemačkom filmu "Victoria" te ruskim snimateljima Jevgeniju Privinu i Sergeju Mihalčuku za film "Pod električnim oblakom".

Za neku od nagrada u službenoj konkurenciji ove godine je kandidirano 19 filmova. Bez nagrada su ostali filmski veterani Werner Herzog i Terrence Malick čije je filmove "Kraljica pustinje" i "Kralj pehara" kritika dočekala mlako.

Zlatnog medvjeda za životno djelo dobio je njemački redatelj Wim Wenders.

Jedini hrvatski film prikazan ove godine na Berlinaleu, u programu za mlade Generation14+, krakometražni film "Piknik" redateljla Jure Pavlovića, prošao je bez nagrade.

65. Berlinale službeno završava u nedjelju kada su kino dvorane festivala otvorene isključivo za široku publiku.