ZALUĐENI PRINCEZAMA

Zašto smo se navukli na himnu iz 'Frozena'?

17.12.2014 u 13:51

Bionic
Reading

Redateljica filmskog hita 'Snježno kraljevstvo' (Frozen) Jennifer Lee ispričala se roditeljima, izmučenima nakon višemjesečne zaluđenosti njihove djece likovima iz Disneyjeve bajke. Frozen je postao najutjecajniji film svih vremena, a lutke Anne i Else u blagdansko doba svrgnule su s trona i inače nedodirljivu Barbie

Nedavno održan Festival ledene čarolije Disney on Ice u zagrebačkom Arena centru predstavio je neke 'marginalne' likove iz bajki poput 'Male sirene', 'Ljepotice i zvijeri' i 'Zlatokose', jer ono na što su svi čekali bile su, naravno, Anna i Elsa iz priče 'Snježno kraljevstvo'.

Tijekom hit pjesme 'Let It Go' (u hrvatskoj verziji 'Puštam sve') među klincima u Areni zavladalo je ludilo i groupie pomama, najmanji obožavatelji 'Frozena' vrištali su i plesali, a atmosfera u dvorani podignuta je na potpuno nov nivo euforije. Osim popratnog merchendisea, po hitovima iz animiranog filma nagrađenog i Oscarom (kao i Baftom, Zlatnim globusom te s pet Annie Awards) diljem Hrvatske izvode se baletne i plesne koreografije, a sastavni dio svake proslave dječjih rođendana postao je 'visokoovisnički' soundtrack

Let It Go

Jennifer Lee, inače prva redateljica animiranog filma iz Disneyjeve tvornice, prije godinu dana primala je komplimente zadovoljnih roditelja. U međuvremenu je njihov entuzijazam za beskonačno ponavljanje i pjevušenje pjesmarice 'Frozena' znatno splasnuo pa se očaranje pretvorilo u indiferentnost, a posljedično i razočaranje.

'Prije godinu dana prilazili su mi roditelji i veselo govorili: divan je film, pjevušimo pjesmice cijelo vrijeme! Sad me poprijeko gledaju i protiskuju kroz zube: da, i dalje pjevušimo pjesmice cijelo vrijeme. Od zahvaljivanja prešla sam na ispričavanje', objašnjava Lee.

Od objavljivanja soundtracka u prosincu 2013. You Tubeom i društvenim mrežama proširile su se obrade i verzije roditelja te su uskoro postale viralni hitovi s preko milijun gledanja. Idina Menzel, američka glumica i kantautorica, ipak najpoznatija kao 'glas kraljice Else', već je najavila nastavak filma. Roditelji strepe, i to s pravom.

For The First Time In Forever

Kako je došlo do 'izluđujućeg' hita? Godine 2011. iz studija Disney zamolili su supružnike, tim glazbenika Kristen Anderson-Lopez i Roberta Lopeza, da naprave adaptaciju bajke 'Snježna kraljica' Hansa Christiana Andersona. U njihovoj verziji priča bi se vrtjela oko sukoba dviju princeza: optimistice Anne i njezine ljubomorne sestre Else, koja želi osvojiti i pokoriti kraljevstvo uz vojsku zlih snjegovića. Ali Lopezovi su imali svoju verziju priče: za njih je Elsa bila samo prestrašena djevojčica koja ne zna kontrolirati svoje moći. Kad su osmislili pjesmu 'Let It Go', htjeli su njome poručiti: 'J***š strah i sram, budite moćni, budite svoji!'

'Prvi put kad smo poslušali pjesmu od početka do kraja znala sam da moramo drugačije koncipirati cijeli film', kazala je redateljica. Nova priča bila je o ona zaštitničkoj Elsi, u strahu od svojih moći i ozljeđivanja sestre, te Anninim iluzijama o ljubavi. Ideja je savršeno profunkcionirala i film je nakon izlaska postao opće mjesto na kulturnoj mapi. Uz to je postao prvi Dinsneyjev uradak sa zaradom od preko milijardu dolara. Soundtrack je zavladao glazbenim ljestvicama, a priprema se i mjuzikl na Broadwayu

U zadnjih nekoliko godina adaptacije bajki doživljavaju ogroman rast popularnosti u simbiozi s internetom. Jezik bajki ne pripada samo književnosti, on je idealan za izražavanje u umjetnosti, glazbi, kazalištu, operi, modi, čak i arhitekturi. C.S. Lewis, autor 'Narnijskih kronika', jednom je prilikom napomenuo da bajka ne mora biti naročito dobro napisana da bi bila zapamćena i proširena u kolektivnoj memoriji. Mnogi umjetnici nalaze inspiraciju u njima, od Shakespearea do Dvořáka, Hansa Wernera Henzea i Judith Weir

'Frozen' je nezaustavljivom silom (koja se, s obzirom na zaradu, 'očekivano pojavljuje i rješava stvar') postao hit prvenstveno zahvaljujući reakcijama obožavatelja, uz pokretanje blogova, videa, fan arta (među kojima su i tutorijali za kreiranje frizura princeza) i tekstova o svim aspektima filma.

Good Looking Parents Sing Frozen

'Let It Go' postala je pritom nova himna, uz tisuće kućnih snimaka neodoljivih dječjih interpretacija i obrade profesionalnih glazbenika, a dovela je i do dirljivih pisama zahvale obožavatelja filma kojima je pomogla da se nose s teškim životnim situacijama, bolestima, razvodima, krizama i nedostacima samopoštovanja.

Let It Go, afrička verzija

'Noću smo kćerka i ja pratile nove trendove kako se razvijaju i gledale što je novo. Jedna djevojčica s autizmom izvela je 'Let It Go', prihvaćajući sve na sebi. To me zbilja dirnulo. Vidjela sam i video u kojem su cijeli film 'odglumile' mačkice. Sviđa mi se fan art jer se ljudi zbilja potrude i naprave nešto kreativno', kazala je Lee, nastojeći objasniti gdje leže uzroci frozenomanije.

Frozen, verzija djevojčice s autizmom

'Fenomen je to koji reflektira suvremeno vrijeme. U našem djetinjstvu nisu postajale društvene mreže. Danas obožavatelji mogu lako doći do autora i poslati poruku o tome što im je značio film. Veliku ulogu u tome ima i progresivnost radnje, uz dva snažna ženska lika. Nikad prije nismo imali film o dvije sestre pa smo trebali napraviti balans između njihovih karaktera. Uz moderan glavni lik kojeg ne plaše moćne žene i uz univerzalno neodobravanje romantizacije ljubavi te Anninog pokušaja da se uda za čovjeka kojeg je tek upoznala, nije neočekivano to da je film polučio takve rezultate i nove obožavatelje. Kombinirala sam tradicionalnu sliku Disneyjevih princeza i suvremen senzibilitet - u tome je ključ njegovog globalnog uspjeha', zaključila je.