FESTIVAL O PRAVIMA DJECE

Stop nasilju koje se događa pred našim nosom

13.11.2014 u 13:59

  • +3

Festival o pravima djece

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Hacek

Bionic
Reading

Bogatiji i raznovrsniji nego ikad, program ovogodišnjeg Festivala o pravima djece, inkluzivnog filmskog festivala koji već šest godina progovara o različitim temama vezanima uz djecu i njihova prava, predstavljen je u zagrebačkom kinu Tuškanac. Šesti po redu Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu - gradu domaćinu te Splitu – gradu partneru u kojima će se prikazivati brojni filmski naslovi različitih žanrova

U fokusu je ovogodišnjeg Festivala osvještavanje o nasilju nad djecom, a nadovezuje se na rujansko UNICEF-ovo svjetsko izvješće o istoj temi pod nazivom 'Pred našim nosom'. Uz Zagreb i Split, filmovi će se prikazivati u još osam gradova diljem Hrvatske - Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru. Prvi put Festival ima i zemlju partnera – Bosnu i Hercegovinu.

Za vrijeme trajanja Festivala, od 17. do 22. studenoga, diljem Hrvatske održat će se niz različitih programa – matineja za osnovne i srednje škole u kinima Cinestar, dok će se u Zagrebu i Splitu prikazivati i kratki filmovi djece iz BiH. Također, u ova dva grada prikazivat će se i večernji program s nagrađivanim filmovima 'Natjecanje: Uspon do zvijezda' (Martin Miehe Renard, prikazan na Berlinaleu 2014.), 'Violet' (Bas Devos, dobitnik velike nagrade Generation 14+ na ovogodišnjem Berlinaleu), te 'Crna ptica' (Jason Buxton, proglašen najboljim kanadskim debitantskim filmom na Toronto International Film Festivalu 2012. godine).

Program ovogodišnjeg Festivala predstavili su Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala o pravima djece, Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija UNICEF-a Hrvatska, Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Maja Flego, savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske te Goran Grgić, glumac i narator u video-deskripcijama filmova za slijepe i slabovidne osobe.

'Središnji dio Festivala i ove godine rezerviran je za stvaralaštvo djece i mladih, točnije za kratke filmove – igrane, dokumentarne i animirane – koje stvaraju u svojim filmskim družinama i klubovima tijekom godine. Zajedničko im je to da na izravan ili neizravan način progovaraju o njima samima, njihovim životima, pogledima, stavovima, problemima, rješenjima – iskreno i otvoreno', zaključila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica, u ime organizacijskog tima Festivala.

Program festivala dostupan je na službenoj stranici festivala, a sve aktualnosti mogu se pratiti i na Facebook stranici