PARS PRO TOTO

Hrvatska suvremena umjetnost na francuskom kulturnom meniju

24.12.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Od 15. do 21. prosinca u Loft Sévigné održana je kolektivna izložba 'Pars pro toto' mladih hrvatskih suvremenih umjetnika u organizaciji zagrebačke Galerije Kranjčar i COFFIM Art Contemporain

Galerija Kranjčar od 2006. godine organizira izložbe djela hrvatskih suvremenih umjetnika. U pravilu organizira samostalne izložbe umjetnika koji su isto tako uvijek uključeni u okvir ciklusa izložbi organiziranih po nekoj zajedničkoj niti, od stvaralačkog medija preko generacijskog kriterija do sadržaja djela.

Galerija Kranjčar u suradnji s COFFIM Art Contemporain u Parizu je predstavila selekciju umjetnika s kojima je već surađivala te je tako napravila svojevrsnu sintezu svog djelovanja od samog početka rada.

Svi umjetnici odabrani za predstavljanje na toj izložbi su mladi ili srednje dobi te bezuvjetno pripadaju najživljem i dinamičnijem dijelu hrvatske suvremene umjetničke scene.

Raznolikost stvaralaštva po pitanju medija izražavanja, izvedbe i poetike daje priliku za započinjanje vizualno dinamičnog dijaloga, u čijem se srcu spajaju uzajamne razlike te stvoreni kontrasti, a koji u posjetitelja izložbe pobuđuju nove vizualne spoznaje i intelektualna vrela.

Individualnost svakog umjetnika stoga je sastavni dio u općenitijem kontekstu suvremene umjetnosti te izložba isto tako ima namjeru (što je sadržano i u njenoj koncepciji) nadići klasične principe postavljanja zasebnih djela. Umjesto toga nastojalo se stvoriti sinergiju koja je urodila osjećajem koherentnosti i komplementarnosti izloženih djela.

Posjetitelji su mogli vidjeti djela Gordane Bakić, Tomislava Buntaka, Tanje Deman, Martine Grlić, Nine Ivančić, Ines Matijević, Zoltana Novaka, Saše Šekoranje, Zlatana Vehabovića i Matka Vekića.