od 29. lipnja do 9. srpnja

Žanrovski noviteti i klasici na Fantastic Zagreb Film Festivalu

21.06.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Fantastic Zagreb Film Festival, koji se ove godine održava od 29. lipnja do 9. srpnja, ponovno u ljetnim mjesecima upotpunjuje zagrebačku filmsku ponudu s probranim premijernim žanrovskim novitetima i nezaboravnim klasicima

Filmovi ovogodišnjeg, 13. izdanja prikazivat će se na Ljetnoj pozornici Tuškanac, jednoj od najljepših zagrebačkih kina na otvorenom, kao i u obližnjem Kinu Tuškanac.

"Kažu da je 13 nesretan broj, no nama je sretan, već smo dugo u žestokoj konkurenciji filmskih i drugih zagrebačkih festivala, a što je najvažnije imamo vjernu publiku koja nas prati", rekao je u srijedu na konferenciji za novinare Stjepan Hundić, direktor festivala.

"Zadržali smo isti programski i konceptualni kostur kao prethodnih godina, imamo niz zanimljivih programskih sekcija, puno premijera i kultnih filmskih klasika koji su se pokazali kao naš najpopularniji program", dodao je.

Festival donosi bogati program za ljubitelje znanstvene fantastike, trilera, fantasy filma, akcije, psihološke drame, filma strave, a otvara ga švedski "UFO Sweden", svojevrsni spoj "Dosjea X" i "Stranger Things" te "Povratka u budućnost".

Od novih naslova tu je horor triler američkog redatelja Ti Westa "Pearl" za koji je Martin Scorsese izjavio kako je nakon gledanja imao problema sa spavanjem, animirani SF spektakl "Plastično nebo", južnokorejski akcijski SF triler "Brod za Busan".

Iz programa se ističe i finski nadnaravni horor triler "Kuckanje" te futuristički omnibus sa sedam epizoda, "Posljednji dječak na Zemlji", od kojih je jedna i hrvatska.

Prikazat će se i i SF avantura za cijelu obitelj "Dijete stroj", te biografski dokumentarac "Možete me zvati Bill" o Williamu Shatneru, koji se proslavio ulogom kapetana Kirka T.J. Hookera iz "Zvjezdanih staza", koji je aktivan i u desetom desetljeću života. Fantastic Retro tradicionalno donosi klasike koji slave svoje velike godišnjice, među kojima je i remek-djelo "Ptice" Alfreda Hitchcocka koji slavi 60. rođendan i 9. srpnja zatvara festival.

Akcijski evergreen "U zmajevom gnijezdu" s Bruceom Leejem obilježava 50 godina, a SF triler "Oni žive" Johna Carpentera 35. obljetnicu.

U istom programu su i slavni film "Iskupljenje u Shawshanku", u povodu 100 godina studija Warner Bros., te "Ratovi zvijezda: Epizoda 5 - Imperij uzvraća udarac", najbolji dio obožavanog holivudskog SF serijala.

Raznovrstan kratkometražni program s filmovima iz cijelog svijeta, podijeljen u dva bloka, predstavio je Vanja Vascarac, izvršni direktor festivala i selektor kratkometražnih filmova.

"Žanrovski film nije samo odraz onoga što dolazi nego i vremena u kojem živimo, pa ove godine imamo sve više ženskih autorica, a obuhvaćamo niz aktualnih tema, od umjetne inteligencije do ekologije", rekao je.