naklada Ljevak

Predstavljen putopis 'Vrt razgranatih staza' Olega Maštruka

21.06.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Knjiga 'Vrt razgranatih staza' Olega Maštruka u izdanju naklade Ljevak, u kojoj autor progovara o svojim posljednjim trima putovanjima kroz Južnu Ameriku, predstavljena je u utorak u Kulturno informativnome centru (KIC) u Zagrebu

Knjiga je nastala kao rezultat tri dugačka, odvojena putovanja po zemljama Latinske Amerike. Svodeći račune svojih dosadašnjih putovanja i putopisa, Maštruko odlučuje pisati o Južnoj Americi kao kontinentu koji je do sada, uz Europu, najviše proputovao.

Zemlje kroz koje je prošao su Bolivija, Paragvaj, Argentina, Urugvaj, Dominikanska Republika, Panama, Kolumbija, Peru i Brazil. Naslov je preuzeo od prvoga dijela zbirke priča “Izmišljaji” argentinskoga pisca Jorgea Luisa Borgesa.

Maštrukova knjiga obuhvaća njegove starije i novije tekstove s putovanja, od 2017. preko 2021. do 2022.

"Ova je knjiga nastala na temelju triju putovanja, od kojih je jedno uključivalo spuštanje niz Amazonu lani. Ne bih ponavljao razinu napora s toga putovanja. Buduća putovanja bit će ležernija, i manje avanturistička", rekao je autor na predstavljanju.

Književnik, urednik i psihoterapeut Ivan Salečić kazao je da su Olegovi putopisi posebni zbog toga što putuje iz "čistoga putničkoga interesa".

"Olegovi putopisi su endemi. Nikad nismo putovali toliko koliko danas, a putujemo ciljano - poslovno, turistički i tako dalje. Putovanje u aranžmanima rade ekonomiju iskustva, pitanje je koliko su ta iskustva prava. Oleg nema nužno instantni cilj do kojega treba doći", istaknuo je Salečić.

Maštruko za iduće putovanje planira ići u Butan, što će biti stota zemlja koju je posjetio.

"Svake godine sam išao prema cilju tako što sam skidao po 5-6 novih zemalja godišnje. Sljedeća lokacija je Butan, koji zadovoljstvo svoga naroda mjeri indeksom sreće, ne zanima ih koliko novaca imaju nego koliko su sretni. Idem tamo sa skepticizmom, idem na terenu vidjeti jesu li ljudi sretni i zadovoljni ili turobni kao u Hrvatskoj, pa ćemo vidjeti", rekao je.

Također  kaže da otvoreno progovara o tome što mu se u pojedinim zemljama ne sviđa. "Ako mi se sirotinja u nekoj zemlji ne sviđa, to ću kazati, neću prodavati fore Paula Coelha o plemenitosti sirotinje. Također, reći ću da mi se ne sviđa ako me netko pokušava pokrasti."

Kolumnist i moderator razgovora Pavle Svirac, poznat pod pseudonimom Književna Groupie, poručio je da nakon čitanja knjige nema potrebu ići na mjesta o kojima Maštruko piše, "budući da ih je toliko dobro opisao."

Oleg Maštruko bavi se temama od IT-ja do putovanja. Kolumnist je u medijskoj kući Bug, govornik i moderator na raznim konferencijama, piše i komentira razne teme za medije i društvene mreže. Objavio je dvanaest knjiga o raznim temama, a autor je i izložbi putopisnih fotografija.