LIBURNIA FILM FESTIVAL

Vrlo dobri dojmovi o Ljetnoj pozornici u Opatiji

27.08.2016 u 21:28

Bionic
Reading

Cjelovitu ocjenu upravo završenog 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festivala, dat ćemo kad se slegnu svi dojmovi, rekao je njegov direktor i izbornik Oliver Sertić, o novoj lokaciji njegova održavanja, Ljetnoj pozornici u Opatiji dojam je vrlo dobar, a velikim uspjehom Festivala ocijenio je dolazak godotov svih redatelja prikazanih filmova

Festival je ove godine, nakon 13 godina u lučici u obližnjim Ičićima, održan na Ljetnoj pozornici Opatiji. Nova festivalska lokacija je prekrasna i projekcije su bile vrlo dobre, rekao je za Hinu Sertić. Mišlljenja je da se publika još mora naviknuti na novo mjesto, kao što se i inače događa pri bitnijim promjenama, iako je dojma da je i publika zadovoljna festivalom na Ljetnoj pozornici.

Ljudi dolaze svaki dan, imamo stalnu pubiku još iz Ičića, rekao je Sertić. Još ne može reći što je festval dobio, a što izgubio novom lokacijom, to će se moći procijeniti kada se slegnu dojmovi i kad svi koji su pripremili i odradili ovaj festival zajednički donesu ocjenu, rekao je.

Ogroman uspjeh ovogodišnjeg festivala je što su gostovali gotovo svi redatelji prikazanih filmova, rekao je Sertić. Ukupno je na festivalu bilo više od 70 gostiju, uz redatelje i članove autorskih timova tu su bili televizijski urednici i izbornici drugih festivala jer nam je stalo da hrvatski dokumentarni filmovi preko Ičića krenu na put prema gledateljima kao i filmskim kritičarima, jer želimo da se o hrvatskom dokumentarnom filmu piše u zemlji i izvan njenih granica, kazao je.

Novi festivalski programi imaju potencijal za razvoj

Kvaliteta dokumentarnih filmova u Hrvatskoj raste iz godine u godinu i izbornički je posao sve teži, rekao je. Liburnia film festival raste iz godine u godinu, svake godine nastojimo uvesti novine u program. Ove godine smo uveli program "Kava s autorom" na kojem su gledatelji svakog dana imali priliku razgovarati s redateljima filmova prikazanih prethodne večeri, a novost su bile i popodnevne projekcije u sporednom programu te ocjenujemo da ti elementi imaju potencijal za razvoj sljedećih godina, kazao je direktor festivala Oliver Sertić. Uz njega, u najužem organzacijskom krugu festivala bila je izvršna direktorica Jelena Androić.

14. Liburnia Film Festival održan je od 22. do 26. kolovoza. Prikazana su 32 filma, od kojih 22 u konkurenciji za nagrade. Najbolji film po ocjeni žirija je"Dum spiro spero" Pere Kvesića, a publika je svojiim ocjenama za najbolji film odabrala film "Tanka linija" Nine Mimice i Paole Sangiovanni.

U žiriju su bili Tiha K. Gudac (nagrada za najbolji film prošlogodišnjeg Liburnia film festivala za film "Goli"), Carolina Mancini (glavna urednica časopisa o filmu i audiovizualnoj industriji "Cinema&Video International"), Zoran Medved (glazbenik, dizajner zvuka i producent), Marko Njegić (filmski kritičar i novinar) i Dragan von Petrović (najbolja montaža 13. Liburnia Film Festivala za film "Goli").

Oba filma Festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7000 kuna, a "Restart" tehničkom uslugom izrade DCP-ja (Digital Cinema Package). Festivalske statue uručene dobitnicima originalni su autorski rad umjetnika Saše Jantoleka.

Festival organizira Udruga Liburnia film festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner festivala je Festival Opatija.