28. siječnja

'Ubu Ovo Ono' u režiji Dražena Krešića premijerno u Teatru &TD

24.01.2024 u 09:50

Bionic
Reading

Premijera predstave Ubu Ovo Ono redatelja Dražena Krešića održat će se 28. siječnja u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizna izvedba na rasporedu je 29. siječnja. Igraju: Domagoj Ivanković, Igor Jurinić, Maruška Aras, Luka Knez, Tea Harčević i Goran Vučko / Ivan Simon

Putujuća kazališna trupa OvoOno zavidnih glumačkih i glazbenih vještina pokušat će odigrati apsurdni dramski tekst autora Alfreda Jarryja. Zbog prepirki i nadmetanja unutar trupe, ovaj put možda nećete saznati kako se iz okova Tate Ubuja oslobodio Satnik Sprdnjak, ali zato možete svjedočiti njihovom veličanstvenom neuspjehu, stoji u najavi.

Putujuća trupa OvoOno skupina je profesionalaca koja hoda po sajmovima i igra predstave za groš, kunu, euro, sir, naramak drva ili što se već nađe. Šarolika lepeza karaktera predvođena je umjetničkim direktorom Sforzzandom, a u stopu ga prate prvakinja i diva Maruša, pakleni tandem Sven i Enzo (dežurni ljubavnici, vojnici i slično), siromašna vježbenica Marija (koja po potrebi može biti i scenografija) te najnovija akvizicija trupe, Gordan. U Gordana se polažu velike nade, a zavidnog talenta i ambicije je itekako svjestan. I ne boji ih se pokazati.

Ove sezone trupa se pozabavila kanonskim proto-avangardnim tekstom Kralj Ubu. Pseudo povijesna parodija ismijava društvo, njegovo uređenje i autoritete. Pogotovo autoritete. Pogotovo autoritete s velikom ambicijom. I ne boje se to pokazati. U sumanutom nastojanju da odigra ovu komediju, trupa OvoOno upada u kovitlac neplaniranih situacija koji ih torpedira u svim smjerovima odjednom. Što je ta trupa uopće i zna li išta o kazalištu ili nas samo pravi budalama? Ili baš želi da to mislimo? Što su sve spremni napraviti za malo aplauza vidi se u frankenštajnu od komada Ubu Ovo Ono!

AUTORSKI TIM:

  • Redatelj: Dražen Krešić
  • Autor dramskog predloška: Vid Lež
  • Dramaturginja i producentica: Katarina Krešić
  • Autori glazbe: Antun Aleksa, Vid Lež i Katarina Krešić
  • Koreografkinja: Melisa Beqaj
  • Scenograf: Martin Šatović
  • Kostimograf: Josip Đerek
  • Oblikovatelj tona: Dino Brazzoduro
  • Koprodukcija: Trupa OvoOno, RadioTeatar, Akademija dramske umjetnosti i Teatar &TD

Predstava je nastala kao diplomski ispit Katarine Krešić na studiju produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti pod mentorstvom red. prof. art. Snježane Banović.