TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'The Lincoln Lawyer' dokaz je da se serije o odvjetnicima i sudnicama još daju gledati te da ih takvih gledljivih ima i na Netflixu

  • 05.06.2022 u 21:20

  • Bionic
    Reading

    Priča o odvjetniku koji nakon liječenja od ovisnosti nasljeđuje težak slučaj svojeg pokojnog kolege na trenutke je možda previše 'standardna' i teško da će iznenaditi ljubitelje odvjetničkih serija. No zanimljiva je, ima dobru glumačku ekipu i taman onoliko epizoda koliko je dovoljno na vikend Netflix-bindžanje.

    Ostavština Davida E. Kelleyja na području odvjetničkih TV serije velika je i slavna. Većina nas koji volimo serije o advokatima, sudnicama, procesima i svemu pridruženom - počeli smo negdje sa 'Zakonom u Los Angelesu', poslije obožavali 'Pravdu za sve' i 'Ally McBeal', a o ludoriji zvanoj 'Boston Legal' da i ne govorimo. Nije Kelley uvijek pogađao metu - primjer nedavno prikazivanog 'Sloma' govori o tome da su mu se događale i serije u kojima su najzanimljiviji bili kaputi glavne glumice, dok je za sudski rasplet sve bolio đon, ali generalno, kad je riječ o sudskim proceduralnim serijama, Davidu E. Kelleyju možemo reći samo: AVE, CEZARE!

    Najnoviji proizvod iz Kelleyjeve radionice, 'Lincoln Lawyer', ekranizacija je jednog iz serije romana Michaela Connellyja (već je 2011. godine ekraniziran kao film, u kojem je naslovnu ulogu igrao Matthew McConaghey). Govori o odvjetniku po imenu Mickey Haller (glumi ga vrlo zgodan, karizmatičan i simpatičan Manuel Garcia-Rulfo), kojeg kolege i klijenti zovu 'the Lincolnd Lawyer' zbog kolekcionarske strasti da posjeduje i vozi razne modele automobila Lincoln.

    Na početku serije saznajemo da je Mickey upravo završio s programom rehabilitacije od ovisnosti o oksikodonu, na koji se navukao zbog bolova nakon surferske nesreće i niza operacija. Saznajemo da ima i dvije bivše žene, s kojima je oboma u dobrim odnosima. Jedna - druga bivša žena Lorna (Beckie Newton) vodi mu jedva postojeći odvjetnički ured, a s drugom, također odvjetnicom Maggie (Neve Campbell) ima kćer tinejdžericu. Ima i neke demone iz prošlosti, bije ga glas povremenog nestandardnog postupanja u poslu, ali općenito je dobar momak, samo što mu posao malo šteka zbog duljeg boravka na rehabilitaciji.

    A onda se događa jedna istodobno strašna i za Mickeyja dinamitna stvar. Njegov je kolega odvjetnik jedne večeri ubijen u svojem parkiranom automobilu, a prema oporuci Mickey nasljeđuje sve njegove slučajeve. Onaj najveći - suđenje gejmerskom tajkunu Trevoru Eliotu (Christopher Gorham), koji je optužen da je ubio svoju suprugu i njezina ljubavnika - možda je razlog iz kojeg je njegov kolega i ubijen...

    Foršpan za 'The Lincoln Lawyer' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    'The Lincoln Lawyer' odličan je test toga kako odvjetničke, proceduralne serije funkcioniraju na streamingu i rezultat je definitivno više od prolazne ocjene. Nije idealno - određeni se dramaturški postupci čine pomalo zastarjelima u novom, brže serijaliziranom, binge-formatu, likovima na trenutke nedostaje oštrine, mračne strane ili prave frajerštine, mimo same činjenice da voze motor, isključivo Lincolne i slično. Ta je frajerština u ovoj seriji, sa svojim okusom pomalo nalik vaniiji možda čak i simpatična jer predstavlja muško kulerstvo bez toksične muževnosti kao vrlo životnu, uvjerljivu varijantu, daleko od tarantinovskih kul-karikatura ili truedetectivovskih debila. Mickey Haller, osim toga, ima hrpu sjajno napisanih ženskih likova, kako onih glavnih (ne zna se koja je od njegove dvije bivše žene zanimljiviji i plodniji lik), tako i onih epizodnih (sutkinja koja mu dodjeljuje kolegine slučajeve i provjerava njegov napredak pravo je malo remek-djelo pisanja epizodnih uloga, a i glumica LisaGay Hamilton je izvodi maestralno).

    Serija je totalni mainstream i neće ništa promijeniti na televiziji, kao ni na streamingu. Moglo bi joj se čak zamjeriti da se malo previše oslanja na stare Kelleyjeve formule, a zanemaruje odvjetničke serije novijeg kova, iako joj jedan od autora, Ted Humphrey, u CV-ju nosi titulu showrunnera 'Dobre žene'. No u kontekstu prelaska pravničkih procedurala u format koji se 'bindža' (gleda više epizoda odjednom), 'The Lincoln Lawyer' prolazi bez ikakvih problema. Možda ne s čistom peticom, ali s vrlo solidnom, stabilnom četvorkom.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.