DREVNE MUDROSTI

Što nas grčki mitovi uče o životu, smrti i shoppingu?

10.02.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Intervjuirate kandidate za radno mjesto u vašoj tvrtki. Jedan od njih sve pozlati, kao Mida. No ima i Ahilovu petu: kod prethodnog poslodavca radio je tako dobro da su ga optužili smatrajući da je zapravo Trojanski konj koji priprema tvrtku za kaos, bankrot i jeftin otkup. Ne želite biti Kasandra, ali sastanak s njim nalik je otvaranju Pandorine kutije. Vaša šefica je ipak nepopustljiva po tom pitanju i zna biti prava Gorgona

U svojoj novoj knjizi 'The Wisdom of the Myths' književnik Luc Ferry demistificira priče mitova koje ljudi često pogrešno tumače i koriste u svakodnevnim situacijama. Napominje da brojne reference nabacujemo bez prethodnog poznavanja izvornika i konteksta. Primjerice proročicu Kasandru češće spominjemo kao nekog tko predviđa propast i očaj nego nekoga čija su upozorenja uvijek bila ignorirana i uvijek su se ispostavljala točnima, smatra James Davidson, kolumnist Guardiana.

Većina knjige posvećena je ispravljanju sveopćeg neznanja ponovnim, detaljnim analiziranjem mitova, počevši od Heziodove Teogonije: na početku je bio Kaos, a iz njega je nastala božica Gaja, primordijalna majka Urana, Giganata i Titana. Ferry završava priču 300 stranica kasnije samoubojstvom Edipove kćerke Antigone i uništenjem njena grada.

Autorova prva ambicija je povezivanje mitova i metafora koje koristimo u svakodnevnoj konverzaciji, a to postiže miniranjem samih mitova te izvlačenjem pouka koje su upotrebljive i u suvremenim okolnostima.

Koje su zapravo lekcije grčkih mitova? Uvijek nosite zrcalo u slučaju da naletite na Meduzu? Nemojte spolno općiti s bikom, koliko god se činio privlačnim, jer će vaša djeca snositi gadne posljedice? Ako dobijete jabuku koja je određena 'Za najljepšu', uvijek je razrežite na tri dijela i obavezno dajte Heri? Koja je poanta priče o nesretnom Edipu: nemojte ubiti nikog dovoljno starog da bude vaš otac i nemojte se oženiti ni s kim dovoljno starim da vam bude majka?

Ništa od svih tih 'trivijalnosti' nije u pitanju. Ferry daje studiozan prikaz smisla pojedinačnih mitova, objašnjenje kako funkcioniraju njihovi svjetovi i mjesto smrtnih pojedinaca u njima. Smrtnost je jedna od velikih tema u grčkim mitovima. Priče o Orfeju, zločin i kazna Sizifa i Ahilova sudbina reflektiraju velike praznine koje nas odvajaju od besmrtnih bogova, stavljajući naglasak na zagrobni život, našu sličnost s božanskim karakteristikama i bliskost s božanskim dijelovima u nama samima, što ukazuje na bijeg od smrti.

Mudrost mitova je dio velikog pothvata oživljavanja svakodnevnih, praktičnih mudrosti i filozofije sekularnog humanizma. 'Ferry je francuska verzija ideologije Richarda Dawkinsa', napisao je Davidson.

Njegovi komentari su suptilni i puni empatije za ljudske mane. Autor smatra da se razumijevanjem mudrosti predočenih u grčkoj mitologiji te spoznajom o osnovnoj ravnoteži između reda i kaosa možemo izdići iz vakuuma modernog konzumerističkog društva.