petak

Sajsi MC: Srpska reperica i Kuma Prajda stiže u Močvaru

20.12.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Proslavljena srpska reperica nakon duge četiri godine vraća se u Zagreb i po prvi put nastupa u Močvari

Mnogi reperi misle da su provokativni, ali za sve njih Sajsi je još uvijek papa – jedini papa koji radi Papanikolau test. Nakon što se proslavila hitovima “Mama”, “Antifa kučke” i “Nadrkano hodanje”, ova pokvarenica ostvarila je i niz zapaženih suradnji s Krankšvesterom (“Liz Taylor”, “Sasha Gray”), Severinom (“Silikoni”), sablaznila tlakaše i oduševila svoju vjernu queer publiku hitom Kod tvoje devojke, a bure reakcija zapalila je i nedavnom suradnjom s Jelenom Karleušom te pjesmom “Ringe Jaja”, za koju je 2023. osvojila MAC Award za najbolju hip hop numeru, stoji u priopćenju.

Sajsi je još uvijek jedna od rijetkih žena na regionalnoj rap sceni, ali i među njima je potpuno jedinstvena pojava – kuma Prajda s diplomom fakulteta političkih znanosti, prekaljena je slam pjesnikinja s jedinstvenim flowom koji je prepoznatljiv i kada njezine tekstove izvodi netko drugi, kao u novoj hit pjesmi “Block!” Jelene Karleuše.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Block!, kao i Sajsina “Ringe Jaja” tematizira suvremeni užas neželjenih dick picova u njezinom brutalnom (i brutalno duhovitom) stilu. Moć i nemoć, bilo politička bilo seksualna, jedna je od glavnih okosnica njezina opusa – i na bini i na traci ona je dominantna, ali i empatična kada je njezina empatija zaslužena, dodaje se u priopćenju.

Njezine beskompromisne i britke rime vokalno upotpunjuje njezina sestra Tijara, a DJ BKO prati ih tvrdim klupskim beatovima od kojih gori tlo pod nogama. Svaki njezin nastup je event, a kako izgleda maksimalna noć za minimalnu dnevnicu prisjetite se u Močvari 22. prosinca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Razgovor sa Sajsi

Prije velikog povratničkog koncerta u Močvari sa Sajsi MC družimo se i u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, gdje će s Barbarom Gregov razgovarati o muzici, poeziji i politici – ukratko, o životu.

Sajsi MC jedna je od pionirki ženskog repa u regiji, a počela se baviti muzikom, kako i sama kaže, potpuno neočekivano i slučajno jer je Ivana Rašić, kako joj je pravo ime, tada bila samo studentica Fakulteta političkih nauka. Jedna noć u klubu kod nje je probudila potrebu da se izražava kroz stihove, a to sa istim žarom čini i danas. Bitno je spomenuti da je, pored svog muzičkog rada, Sajsi MC ostvarila i značajni doprinos u domeni aktivističkog djelovanja, te bila i nagrađena za taj doprinos. Njezini javni istupi po pitanjima feminizma, LGBTQ+ zajednice, potlačenih i marginaliziranih skupina razlog su zašto je Sajsi MC postala javna figura snažnog društvenog utjecaja.

Prilikom održavanja EuroPride manifestacije u Beogradu zbog svojeg je izuzetnog zalaganja za queer zajednicu proglašena za Kumu Prajda 2022. Također je tijekom 2023. godine radila na izradi songova za predstavu “Tiho tiše” koja se bavi vršnjačkim i seksualnim uznemiravanjem i zlostavljanjem.

Sa Sajsi će u Jedinstvu razgovarati Barbara Gregov, kustosica i kritičarka koju zanima širok spektar tema u polju popularne kulture, filma, fotografije i suvremene umjetnosti, posebno iz feminističke i queer perspektive. Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ima dugogodišnje iskustvo rada u pisanju te koordinaciji, kuriranju i produkciji izložbi, festivala i drugih kulturnih programa. Trenutno djeluje kao kustosica za Međunarodni festival fotografije Organ Vida, urednica feminističkog portala Krilo te kao koordinatorica festivala za Zagreb Film Festival.

House Of Flamingo + DJ Bajai (Sajsi MC after)

Sa Sajsi MC 22. prosinca u Močvaru dolazi Tijara, a na službenom afteru tijara dolazi na glavama naših drag kraljica – Colinde Evangeliste i Jovanke Broz Titutke iz vrelog kolektiva House of Flamingo!

Kardinalno je podsjetiti da je riječ o kolektivu koji je napravio pomutnju na queer klabing sceni sa čak četiri rasprodane izvedbe svojeg showa SRCE 666 (ili ste bili ili ste žicali kartu, priznajte) te da je Jovanka na svojem JovaSapiens Raveu preznojila više ljudi nego nošenje bunde na plaži! Colinda Evangelista višestruka je državna prvakinja u psovanju na javnom mjestu, prva hrvatska predsjednik nježnog lica, ali prljavog jezika. Njena šminka govori da je lijepa, ali njen nastup i da je pametna. S njom ćete se smijati, pjevati, možda plakati, definitivno fotkati nakon showa.

Jovanka Broz Titutka najžešća je rejverka čovječanstva, misteriozno, nepredvidljivo i živopisno biće, prepoznata po tome što svoju publiku dovede do vrhunca skakanja, razbacivanja i pumpanja. Sa sobom na nastupe vodi Hekipu, vjernu grupicu prijatelja koji svojom energijom doprinose pravom doživljaju rejva.

Poklonimo se i počnimo žestoko u petak 22. prosinca! Prskalice i konfete, sakrijte svoje dete.

BAJAI DJ SET (Zagreb)

Kako veli jedan njegov drug, Bajaijeva glazbena selekcija povezuje ljude na dance flooru bolje nego ijedna aplikacija za dejtanje. Temperamentni Splićo-Zagrepčanin priprema za vas višesatno glazbeno putovanje ispunjeno energičnim groovy ritmovima, kroz šaroliku kombinaciju techna, electra, trancea i housea (ali i ponekog hita te svega između) koje će začiniti ovu skupu noć nakon Sajsi MC te vas junački uvesti u blagdane pred nama, završava se u priopćenju.