World Poetry Anthology

Lana Derkač uvrštena u antologiju svjetske poezije objavljenu u New Yorku

19.12.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska pjesnikinja, prozaistica, esejistica i dramatičarka Lana Derkač uvrštena je u Antologiju svjetskog pjesništva - World Poetry Anthology koja je upravo objavljena u New Yorku u nakladi Darklight Publishinga

Knjiga sadrži pjesme 229 autora iz 59 zemalja, a zastupljeni su brojni svjetski pisci poput Adonisa, Louise Glück, Pabla Nerude, Amira Ora.

Uredio ju je pjesnik Hassanal Abdullah, autor pedesetak knjiga različitih žanrova i dobitnik brojnih književnih nagrada, a svaki je autor u njoj zastupljen jednom pjesmom, koje je urednik skupljao 25 godina.

Pjesma Lane Derkač, jedine zastupljene autorice iz Hrvatske, "Nebeski fotoaparat" (Celestial Camera) iz zbirke "Hotel za mrtve" objavljene u izdanju V.B.Z.-a, objavljena je u prijevodu Damira Šodana.

"U zadnjih desetak dana pjesme su mi izašle u festivalskoj antologiji 'Karta jutra' ('Map of Morning') Odisha Art & Literature Festivala u indijskom Bhubaneswaru na kojem sam upravo sudjelovala s pjesnikinjom Sonjom Manojlović i u panorami ratne poezije u tematskom broju indijskog časopisa 'Anam', ali antologija u New Yorku važna mi je jer obuhvaća širi raspon pjesnika i veće vremensko razdoblje te nije ograničena jednim događajem", rekla je za Hinu Lana Derkač.

Uredničko vijeće antologije činili su profesori Nicholas Birns sa Sveučilišta New York i Joan Digby sa Sveučilišta Long Island te pjesnikinja Naznin Seamon, korice je osmislio meksički umjetnik Alonzo Venegas Gómez, a knjiga je posvećena američkoj pjesničkoj ikoni Stanleyu Kunitzu.