kulturni vodič

Hrvati Srednje Bosne, pjesnici, svemirski jazz, tulum do zore i filmski maraton

18.03.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu i drugdje

Ponovno smo probrali naše e-mail pretince i sastavili kulturni vodič. Ovog tjedna nudimo književnu promociju, pjesničku manifestaciju, koncert, klupsku večer i filmski maraton. Počinjemo u utorak, a završavamo u subotu navečer. Kuriozitet je to da nakratko putujemo izvan Zagreba.

Utorak, Kulturno-informativni centar

U popularnom KIC-u održat će se promocija druge knjige mlade spisateljice Glorije Lujanović. O stradanjima Hrvata u Srednjoj Bosni u ratovima devedesetih Lujanović je pisala još kao mlada novinarka. U knjizi 'Srce zemlje' autorica iz sasvim osobne perspektive progovara o događajima koji su obilježili i živote generacije koja se u ratu tek rodila. Ovom intimnom esejističko-poetskom posvetom žrtvama i preživjelima dala je glas onima koji su zaboravljeni i prešućeni od svih.

Promocija počinje u 19 i 30, moderira je Sanja Baković, a osim autorice, govorit će pisac Miljenko Jergović i književna kritičarka Nataša Govedić. Pretpostavljamo da će se knjiga moći nabaviti po promotivnoj cijeni.

Srijeda, Zagrebačko kazalište lutaka

Kao što smo već pisali, laureati 61. Goranova proljeća, naše središnje pjesničke manifestacije, su Miroslav Kirin i Silba Ljutak. Festival će zajedničkim nastupom u Zagrebačkom kazalištu lutaka otvoriti svi ovogodišnji međunarodni gosti (njih 16), dvoje laureata i petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika. Iz bogatog programa valja izdvojiti i mini koncert legendarnog slovenskog kantautora, pisca i pjesnika Zorana Predina, koji će zatvoriti prvu večer festivala. Program je, naravno, besplatan, a počinje u 19 sati.

  • +21
Otvoreno 60. Goranovo proljeće Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Festivalska karavana zatim putuje u Lukovdol i Rijeku, da bi se u subotu vratila u Zagreb. Detalje programa i svega ostaloga možete provjeriti ovdje.

Četvrtak, Vintage industrial bar

Chui se nakon šest godina vraćaju u Vintage industrial bar. Nakon niza audio i audiovizualnih koncerata kojima su promovirali posljednji album 'Zagreb-Berlin', bend ovim koncertom otvara novo poglavlje. U VIB-u će premijerno izvesti novu singlicu 'Svemir ima novi pozivni', skladanu kao himnu prvog hrvatskog satelita, a koji će naš svemirski tim Crocube na čelu s Danielom Jović (COO slovačke tvrtke Spacemanic) na raketi Space X Elona Muska lansirati u svemir. Himna je ugrađena u memoriju satelita i bit će prva hrvatska pjesma u svemiru, a lansiranje se očekuje početkom ljeta. Chui su Vojkan Jocić, Toni Starešinić, Konrad Lovrenčić i Ivan Levačić.

Izvor: Društvene mreže

Ulaznice po cijeni od 12 eura moguće je nabaviti u Dirty old shopu i Grifu dok će na ulazu koštati 16 eura. Vrata se otvaraju u 20 sati, a koncert počinje u 21 i 30.

Petak, Klub Željezničar

Nemamo naviku u našem vodiču birati klupske programe, ali kad je pred nama ovakva poslastica - nema druge. Nakon dočeka jeseni i zime, Planet srijeda budi se ponovno uz početak proljeća i, shodno tome, donosi i širi svježe muzičke vidike. Ovo izdanje u zagrebačkom klubu Željezničar, uz organizatora Felvera, potpisuje Tijana T, dobro nam poznata beogradska DJ-ica u vrhu svjetske elektronike. U postavi su zato neka od najuzbudljivijih imena beogradske i berlinske scene - Roi Perez, Salome, Bashkka, Kӣr i Tadi. Svirku će zaokružiti organizatori.

Izvor: Društvene mreže

Ulaznice po cijeni od 26 eura mogu se nabaviti ovdje. Program počinje u 22 sata i traje do jutra.

Subota, Kinoteka

Subota je rezervirana za filmski maraton u Kinoteci, od matineje u 11 sati do večernje projekcije. Prvi je na rasporedu film 'Dječak i čaplja', navodno posljednji uradak velikana svjetske animacije Hayaoa Miyazakija. Od 16 sata prikazuje se potresna 'Zona interesa' Jonathana Glazera, ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji strani film. Zatim, od 18 sati, nastavlja se ciklus posvećen Agnès Vardi njezinim dokumentarcem 'Ljudi i mjesta', a finale ovog maratona rezervirano je za novi film heroja radničke klase Kena Loacha - 'Stari hrast', koji je na rasporedu od 20 sati. Tko preživi, pričat će!

Izvor: Društvene mreže

Izuzev matineje za tri i pol eura, sve projekcije koštaju standardna četiri eura. Ako vam se ne stoji u redu, ulaznice je najbolje nabaviti online, ovdje.