hrvatski filmski savez

Počinje 25. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlića

11.08.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, koja stručnom školskom osoblju, studentima, učenicima i zainteresiranim građanima nudi edukaciju iz područja filmske umjetnosti, ove se godine održava u Varaždinu i Puli

Kako je priopćeno, ovogodišnje izdanje Škole uključuje 12 radioničkih programa te dva seminarska stupnja, a sudionike potiče na samostalno, kreativno bavljenje filmom, ali i na kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija.

U 14 intenzivnih filmskih dana polaznici će pohađati predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu uz stručno vodstvo filmskih i medijskih profesionalaca.

Varaždin će još jednom ugostiti voditelje i polaznike Škole od 17. do 25. kolovoza, a nakon toga Škola se po prvi puta održava u Puli u periodu od 28. kolovoza do 1. rujna.

"Uvijek sam isticala da je Škola samo rasadnik koji se obnavlja zahvaljujući onima koji mladice prenose u svoje sredine. Niču tako nove filmske družine i videodružine, sve je veći broj ostvarenja djece, mladeži i odraslih. I klupska je scena bogatija", izjavila je Vera Robić-Škarica, osnivačica i dugogodišnja voditeljica Škole.

Prvo izdanje Škole medijske kulture započelo je 1999. u Šibeniku, a savjet škole tada su činili Ante Peterlić (predsjednik), Dario Marković (voditelj programa), Vera Robić-Škarica (voditeljica Škole), Olga Jambrec, Mato Kukuljica, Edo Lukman, Vjekoslav Majcen, Krešimir Mikić, Zoran Tadić, Stjepko Težak i Hrvoje Turković.

Nakon 25 godina njegovanja kontinuiteta u radu, uz proširivanje i prilagođavanje radioničkih sadržaja i uvođenje seminarskih programa Škola broji preko 3.000 polaznika.

Svakim novim izdanjem obuhvaćeno je čak 90 sati programa, ističe se u priopćenju, a dokaz uspješnosti Škole je sve veći broj odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u programu Škole, škola te filmskih družina koje rade s djecom i mladima u području medijske i filmske kulture.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Varaždina, Grada Pule i Agencije za elektroničke medije.