top 20

Od Kanea do Novina: Donosimo popis najboljih filmova o novinarstvu

24.01.2018 u 10:57

Bionic
Reading

U domaćim kinima trenutno igra novi film Stevena Spielberga 'Novine', o slavnoj epizodi američkog novinarstva iz 1971., kad je Washington Post objavio tzv. pentagonske dokumente i otkrio istinu o Vijetnamskom ratu. Tim povodom osvrnuli smo se na najbolje filmove na temu novinarstva, od klasika 'Građanina Kanea' preko 'Svih predsjednikovih ljudi', koji su sedamdesetih uzrokovali val upisivanja na studije novinarstva, pa sve do oskarovskog 'Spotlighta' iz 2016., koji je podsjetio na također istinitu priču redakcije Boston Globea, u kojoj su razotkrili lanac pedofilije u Katoličkoj crkvi

'Njegova djevojka Petko' (His Girl Friday), 1940., redatelj: Howard Hawks

Klasična komedija Howarda Hawksa s Caryjem Grantom i Rosalind Russell govori o uredniku Morning Posta koji u redakciji očajnički želi zadržati bivšu suprugu, uspješnu reporterku Hildy Johnson, koja želi napustiti profesiju i udati se za drugoga.

'Građanin Kane' (Citizen Kane), 1941., redatelj: Orson Welles

Jedan od najboljih i najutjecajnijih filmova u povijesti sedme umjetnosti nadahnut je životom glasovitog novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta, oca žutog novinarstva, a Welles je za njega dobio devet nominacija za Oscara. Osvojio je onaj za izvorni scenarij.

'Senzacija' (Ace in the Hole), 1951., redatelj: Billy Wilder

Kirk Douglas glumi nekoć popularnog novinara koji iz velikog grada prelazi u malu redakciju u Albuquerque i dobiva priču o čovjeku zarobljenom u spilji. S namjerom da vrati staru slavu, malo-pomalo počinje manipulirati informacijama i stvari izmiču kontroli.

'Slatki miris uspjeha' (Sweet Smell of Success), 1957., redatelj: Alexander Mackendrick

Izrazito kritičan prikaz novinarskog ambijenta, 'Slatki miris uspjeha' aluzija je na stvarnog novinara Waltera Winchella, poznatog američkog trač-kolumnista, kojeg u filmu, kao J.J. Hunseckera, glumi Burt Lancaster.

'Naslovna strana' (The Front Page), 1974., redatelj: Billy Wilder

Još jedan 'novinarski' naslov Billyja Wildera na tragu 'Njegove djevojke Petko' govori o vrhunskom novinaru iz Chicaga koji, umoran od svega, 1920-ih odlučuje napustiti posao i oženiti se, što njegov spletkama skloni urednik pošto-poto želi spriječiti.

'Ubojice i svjedoci' (The Parallax View), 1974., redatelj: Alan J. Pakula

S Warrenom Beattyjem u glavnoj ulozi, 'Ubojice i svjedoci' govori o novinaru u kompleksnoj uroti u kojoj sudjeluje velika korporacija. Film redatelja zaslužnog i za 'Sve predsjednikove ljude' prilično je otvorena aluzija na ubojstva predsjednika Kennedyja i neuvjerljiv zaključak državne Warrenove komisije da je atentator Lee Harvey Oswald djelovao samostalno.

  • +22
Filmovi o novinarstvu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Svi predsjednikovi ljudi' (All the President's Men), 1976., redatelj: Alan J. Pakula

Vjerojatno najpopularniji film o novinarstvu, 'Svi predsjednikovi ljudi' govori o glasovitom novinarskom dvojcu Woodwardu i Bernsteinu iz Washington Posta, koji su sedamdesetih raskrinkali aferu Watergate i tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona prisilili na ostavku. Novinare su odglumili Dustin Hoffman i Robert Redford, ali je Jason Robards, u ulozi njihovog sjajnog urednika Bena Bradleeja, dobio Oscara za najbolju izvedbu.

'TV mreža' (Network), 1976., redatelj: Sidney Lumet

Satirična drama Sidneyja Lumeta s Faye Dunaway, Williamom Holdenom i Peterom Finchom među stotinu je najvećih filmova u izboru Američkog filmskog instituta, a govori o voditelju vijesti na postaji UBS koji nakon 25 godina dobiva otkaz zbog slabe gledanosti i potom u programu najavi da će u sljedećoj emisiji počiniti samoubojstvo. 

'Kineski sindrom' (The China Syndrome), 1979., redatelj: James Bridges

Jane Fonda u trileru Jamesa Bridgesa, koji na Rotten Tomatoesu ima 83 posto, glumi ambicioznu televizijsku novinarku Kimberly Wells koja otkriva da su sigurnosni propusti u nuklearnom postrojenju zataškani. Kamerman i desna ruka joj je Michael Douglas.

'Crveni' (Reds), 1981., redatelj: Warren Beatty

Jedan od deset najboljih epskih filmova Amerike, po izboru Američkog filmskog instituta, 'Crveni' prati život i karijeru novinara Johna Reeda koji je sudjelovao u osnivanju američke Komunističke radničke stranke, a koji je danas najpoznatiji po knjizi o Oktobarskoj revoluciji 'Deset dana koji su potresli svijet', zasnovanoj na vlastitom sudjelovanju u događajima i kontaktima s boljševičkim vođama. Beatty je za scenarij dobio Oscara, a i film je umalo pobijedio. Prestigle su ga 'Vatrene kočije'.

'Bez pakosti' (The Absence of Malice), 1981., redatelj: Sydney Pollack

Priča o novinarki Megan (Sally Field) koja dobiva dojavu FBI-ja o umiješanosti bogatog vlasnika skladišta alkoholnih pića Michaela Colina Gallaghera (Paul Newman, koji je za ulogu bio nominiran za Oscara) u nestanak sindikalnog vođe. Prilikom osobnog susreta Gallagher uspijeva impresionirati Megan i ubrzo kreću u dokazivanje njegove nevinosti.

'Salvador' (Salvador), 1986., redatelj: Oliver Stone

Još jedan film temeljen na stvarnom novinaru, fotoreporteru Jamesu Boyleu (James Wood) koji 1980. u Salvadoru dokumentira život u vojnoj diktaturi, a da izvuče živu glavu primoran je sklopiti savezništva kako s gerilcima u šumi koji žele da se o njima piše u novinama izvan zemlje, tako i s desnim ekstremistima, koji od njega traže da im donese fotografije pobunjenika.

'TV vijesti' (Broadcast News), 1987., redatelj: James L. Brooks

Od redatelja filma 'Bolje ne može', oskarovca Jamesa L. Brooksa, simpatična romantična komedija 'TV vijesti' prikazuje funkcioniranje moćne televizijske kuće kroz iskustva novinara Jane (Holly Hunter) i Aarona (Albert Brooks), čiji odnos uzdrma dolazak novog voditelja Toma (William Hurt).

'U redakciji novina' (The Paper), 1994., redatelj: Ron Howard

Satira o svijetu tiskovnog novinarstva koja radnju bazira na 24 sata poslovanja novinske redakcije u kojoj upravo nastaje najnovija velika reportaža. Od nje su još zanimljiviji razni karakteri zaposlenika, njihove svakojake motivacije i životi izvan kaotične redakcijske atmosfere. Zvjezdanu glumačku ekipu predvode Michael Keaton i Robert Duvall.

'Strah i prezir u Las Vegasu' (Fear and Loathing in Las Vegas), 1998., redatelj: Terry Gilliam

Ekranizacija knjige utemeljitelja gonzo novinarstva, pisca Huntera S. Thompsona, prati novinara Raoula Dukea (Johnny Depp) koji 1971. ide u Las Vegas izvještavati o motociklističkoj utrci. Sa sobom vodi odvjetnika, dr. Gonza (Benicio Del Toro), u prtljažniku je hrpa droge, a putem pokupe i prestrašenog autostopera (Tobey Maguire).

'Probuđena savjest' (The Insider), 1999., redatelj: Michael Mann

Istinita priča o tome kako je CBS-ova emisija '60 minuta' razotkrila duhansku industriju, odnosno to da sustavno prikriva podatke o štetnosti pušenja. Zviždača, biokemičara koji prokazuje bivšu firmu, u ovom trileru glumi Russel Crowe, a producenta CBS-a Al Pacino.

'Korak do slave' (Almost Famous), 2000., redatelj: Cameron Crowe

Nadahnuta iskustvima Camerona Crowea, priča prati Williama (Patrick Fugit) koji u petnaestoj godini dobiva priliku života – napisati članak za časopis Rolling Stone tako što će izvještavati s višetjedne turneje popularnog benda Stillwater. S nekoliko dolara u džepu, William kreće na nezaboravan put, a savjet starijeg kolege da se nikada ne zbližava s rock-zvijezdama odmah pada u vodu.

'Lažljivi Glass' (Shattered Glass), 2003., redatelj: Billy Ray

Drama rađena prema skandaloznoj istinitoj priči o mladom novinaru Stephenu Glassu koji je slavu u političkom časopisu New Republic stekao izmišljajući velike priče od A do Ž. Glumi ga Hayden Christensen.

'Laku noć, i sretno' (Good night, and Good Luck), 2005., redatelj: George Clooney

Drama po scenariju i u režiji Georgea Clooneyja, koju su u postprodukciji izmijenili u crno-bijeli film, govori o konfliktu veteranskog televizijskog novinara Edwarda R. Murrowa i američkog senatora Josepha McCarthyja iz Wisconsina u doba senatorove antikomunističke kampanje. Naslov filma rečenica je kojom je Murrow obično završavao svoja emitiranja.

'Frost/Nixon' (Frost/Nixon), 2008., redatelj: Ron Howard

Sjajan film Rona Howarda govori o seriji televizijskih intervjua koje je Richard Nixon dao u ljeto 1977., tri godine nakon afere Watergate. Po vlastitom je odabiru razgovarao s popularnim voditeljem Davidom Frostom (Michael Sheen), nadajući se da će ga nadmudriti i uvući se u srca Amerikanaca poslije velike sramote koju je doživio.

'Noćne kronike' (Nightcrawler), 2014., redatelj: Dan Gilroy

Mračna priča o Louu Bloomu (Jake Gyllenhaal), koji nakon bezuspješnog traženja posla odluči postati slobodni TV reporter i pratiti najgoru od svih kronika, onu noćnu. U utrci za senzacijama, na terenu uzima stvari u svoje ruke kako bi redovito imao najsočniji materijal.

'Pod lupom' (Spotlight), 2015., redatelj: Tom McCarthy

Izuzetno hvaljeni dobitnik Oscara 2016. - za najbolji film i scenarij - 'Spotlight', u nas preveden 'Pod lupom', govori o timu istraživačkih novinara Boston Globea koji razotkrivaju seriju široko rasprostranjenih i sustavnih slučajeva pedofilije među katoličkim svećenicima u okrugu Bostona. Redakcija je zbog toga 2003. dobila Pulitzerovu nagradu za javnu službu.