'MIZOGINIJA - JUČER DANAS SUTRA'

Novi Zagrebi! festival bavi se fenomenom mržnje prema ženama

14.12.2017 u 10:45

Bionic
Reading

Deveti po redu Zagrebi! festival održat će se od 18. do 20. prosinca u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu a pokušat će kroz različite pristupe, razgovorima, projekcijom filma i dramskim čitanjem, osvijetliti mizoginiju, fenomen mržnje prema ženama

Posljednje spaljivanje žena na lomači, tzv. spaljivanje vještica u ozloglašenom inkvizicijskom dobu, u Hrvatskoj se dogodilo sredinom 18. stoljeća, a progoni i spaljivanja prestali su tek zakonskim odredbama carice Marije Terezije, ističe se u najavi.

Kroz trodnevni program događanja, festival će otvoriti niz podtema koje govore o prisutnosti mizoginije danas i o njezinim prikrivenim oblicima u svakodnevnom životu, te nastojati dekonstruirati dijelove medijskih prikaza kojima je mizoginija sastavni dio, kao i ponuditi izvođački sadržaj koji može popularizirati samu temu.

Festival 18. prosinca otvara tribina 'Seksizam i mizoginija u medijima', na kojoj će o tome kako mediji pišu o ženama i kakve to posljedice može imati na njihove živote razgovarati urednica na portalu Libela Jelena Tešija, članica feminističkog kolektiva fAKTIV, i Sanja Sarnavka, dugogodišnja feministička aktivistkinja. Tribinu će voditi kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić. 

U suradnji s Centrom za ženske studije u utorak 19. prosinca održat će se projekcija filma Lizzie Borden 'Rođene u plamenu' (Born in Flames), u kojemu se kroz distopijski narativ propituju rasizam, klasno pitanje, heteronormativnost, seksizam, mizoginija i (ne)mogućnost revolucije.

Bit će to hrvatska premijera tog filmskog dragulja iz 1983., a nakon projekcije o filmu će u KIC-u razgovarati Leonida Kovač, Biljana Kašić i Ivana Keser, stoji u najavi.

Za kraj festivala, 20. prosinca, u KIC-u će se održati koncertno čitanje drame Vladimira Stojsavljevića 'Još nismo vještice', u kojoj je kroz razgovor dviju osuđenica prikazan položaj žena u 18. stoljeću, netom prije ukidanja procesa protiv vještica u Hrvatskoj.

Tekst drame inspiriran je knjigom Jasne Babić o posljednjem slučaju suđenja vješticama, a glume Ana Vučak i Nađa Josimović. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.