KULTURNI INTERMEZZO ZRINKE PAVLIĆ

Muškarci, lijepo vas molim: Ne glumite feminističke vitezove na mrežama! Iritantni ste

  • 30.03.2024 u 20:32

  • Bionic
    Reading

    Na TikToku i drugim društvenim mrežama sve je češća pojava prosvijećenog muškarca koji plemenito dijeli lekcije iz feminizma. Evo zašto je takav plemeniti vitez iritantan

    TikTok je nezgodna zvjerka. Čovjek ga može pratiti kao najobičnija skrivena voajerčina i on (TikTok) će ga svejedno prokužiti. Ne pišem bez veze, iz mene progovara iskustvo. Već sigurno četiri godine (ajmo reći, tamo negdje od prvog lockdowna) trenutke lijenosti, dokolice, čekanja po čekaonicama i drndanja po javnom prijevozu – provodim skrolajući po TikToku. Nikad se nisam ni registrirala, ali gad me odšacao. Iako ništa ne lajkam i ne komentiram, valjda zna na kakvim se videozapisima moj telefon zaustavlja i gleda ih od početka do kraja. Pa onda, dok ja gledam i ništa drugo ne primjećujem, kao i svaki normalan čovjek kad upadne u grotlo društvenih mreža, TikTok moj ajfon hrani kolačićima i ostalim junk foodom. I onda moj telefonino to probavi u informacije koje dojavi TikToku.

    U mojem slučaju te informacije glase ovako: 'Ovoj infantilnoj 50-godišnjakinji from Zagreb, Kroejša, odsad samo mačke, stand-up komedija, snimke na kojima netko pokušava biti frajer pa padne i – FEMINIZAM!' I sad, sve bi to bilo okej. Fakat obožavam mačke, profinjeni humor stand-upa, ali i onaj totalno debilni kad netko padne (kao što je rekao Mel Brooks – tragedija je kad se JA porežem na papir, a komedija kad NETKO DRUGI padne u šaht i ubije se), a feministkinja ponosno jesam.

    U čemu je onda problem?

    E, pa u feminizmu. Onom koji mi nudi TikTok. A feminizam koji mi nudi TikTok nešto je što bih nazvala feminizam plemenitog viteza koji brani žene od mačo prasaca. Vitez je muškarac. Dobro ste pročitali. TikTok (a u zadnje vrijeme i Instagram i Reelsi na Facebooku) nudi mi feminističke lekcije koje za društvene mreže SNIMAJU MUŠKARCI. Da mogu razgovarati s TikTokom, rekla bih mu: 'Stari, odi doma, napil si se.'

    U početku su mi bili simpatični. Iako u principu mislim da muškarcima nedostaje iskustvo bivanja ženom da bi doista bili feministi, cijenim savezništvo, a cijenim i zdrav razum koji je potreban da bi se shvatilo da više od polovice čovječanstva (žene, jelte) treba imati jednaka prava kao i ona malobrojnija polovica (muškarci). Dečki koji su si uzeli u zadatak da na društvenim mrežama stanu na stranu ravnopravnosti spolova zbog toga mi mogu biti samo dragi, je l' tako?

    Pa, ne znam baš.

    Evo kako to obično izgleda kod plemenitih feminističkih vitezova s TikToka. Pronađu (ili im netko pošalje) video s nekim potpunim debilom, koji u jačem ili manje jakom gardu alfa mužjaka objašnjava neku prizemno seksističku ili mizoginu foru. Riječ je o mudracima koji objašnjavaju da je ženina PRIRODNA uloga da budu doma i odgajaju djecu, a ne lome svoje lijepe glavice i dupenca na poslu. Dejting specijalcima koji objašnjavaju kako ženi treba uskraćivati komplimente, čak je i pomalo vrijeđati jer će onda ona poludjeti od želje da udovolji muškarcu i svidi mu se. Romantičarima koji samouvjereno objašnjavaju da žene moraju biti lijepe i nikako ne smiju biti debele jer se to pravim muškarcima ne sviđa. Produhovljenim emotivcima koji tvrde da će se puno prije zaljubiti u dobro dupe, a za ličnost, pamet, stavove i mišljenja ih zabole patka. Čak i pretendentima na zatvorsku ćeliju koji tvrde da ne moraš prihvatiti ženino odbijanje.

    Dakle pronalaze takve bazične morone koji lupetaju vrlo bazične šovinističke svinjarije i onda snimaju videozapise sa svojim odgovorima. Koji su katkad duhoviti, katkad sarkastični, katkad iskreno zgroženi, ali se uglavnom svode na: 'Alo, budalo, žene su LJUDI! Mogu same razmišljati, odlučivati o tome hoće li raditi ili neće, s kim će biti, a s kim neće – a s tobom, majmune, NEĆE!'

    I što je u tome loše, pitate? Koji sad klinac vama, nadrndanim feministicama, ovdje smeta? Ljudi vas lijepo brane, a vi njurgate I PROTIV TOGA.

    Eh, sad.

    Ne njurgam ja protiv toga (iako bih mogla, ali o tome poslije), nego protiv toga što ti vitezovi feminističke ravni više-manje pronalaze SAMO takve radikalno glupe, bazične šoviniste. Da nastavim s metaforom koju sam započela, ti vitezovi na svom bijelom konju jezde samo po ravnom, odnosno pucaju samo na lake mete. Objašnjavaju osnove ravnopravnosti spolova likovima koji ih – zato što su uglavnom zapadnjaci, Amerikanci i Englezi – vrlo vjerojatno i znaju, ali provociraju. I sve to na kraju pomalo izgleda kao mansplainanje feminizma. Plus, cijela ta spika s časnim vitezom koji brani žene od krkana je – u debatnom smislu – malo kao da smo u osamdesetima.

    Naime taj sve rašireniji trend viteškog feminizma na TikToku rijetko se kad hvata u koštac sa seksizmom i mizoginijom u njihovim doista ozbiljnim oblicima – sistemskim, političkim, medicinskim, naprimjer. Recimo, hrpa tih vitezova je iz SAD-a, a nijedan se nije pozabavio ukidanjem ustavnog prava na pobačaj ili toga da nijedna osiguravajuća kuća u Americi ne pokriva troškove kontracepcijskih tableta. Nitko se nije uhvatio intersekcijske teme golemog seksizma i mizoginije u nekim etničkim zajednicama. Nitko nasiljem u obitelji i femicidom. Nitko nejednakosti u plaći. Nitko sigurnosti žena, koje se noću vraćaju kući s ključevima u rukama ili suzavcem u torbi jer neki lik hoda istom ulicom.

    TikTok možda nije platforma na kojima bi se mogli verglati eseji o tome, ali ako su naši vitezovi baš tako plemeniti + oštra uma i jezika da odgovaraju likovima koji su basic bitches mizoginije, našla bi se valjda tu i tamo i pokoja mudrijaška replika i na ozbiljne efekte seksizma. Ovako, dečki – izgledate kao da promovirate SEBE kao prosvijećene vitezove i frajere ispred svog vremena jer od debila s kojima se odabirete raspravljati znamo se braniti i same.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.