REAKCIJA NA REAKCIJU

Ministarstvo kulture o odbijanju Gordogana: Razlozi su višegodišnje neuredno izvršavanje obveza

07.02.2018 u 09:50

Bionic
Reading

Nakon što se uredništvo časopisa za kulturu Gordogan javnosti obratilo otvorenim pismom u kojem prozivaju Ministarstvo kulture zbog uskrate novca, iz Ministarstva oštro odgovaraju kako su razlozi takve odluke u nepoštivanju pravila te da je neprihvatljivo i moralno upitno ucjenama tražiti od Ministarstva da krši vlastite kriterije i postupa nedosljedno

Iz Ministarstva kulture reagirali su na pismo uredništva Gordogana u kojem se tražilo obrazloženje zašto je za 2018. odbijeno sufinanciranje tog časopisa, a tvrde da se za 2018. godinu nisu odobravala sredstva za časopise koji tijekom dosadašnje prakse financiranja nisu uredno izvršavali svoje ugovorne obveze te su imali višegodišnjih problema u redovitosti izlaženja, distribuciji i prisutnosti na književnoj i široj kulturnoj sceni.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna na predstavljanju novog broja časopisa Gordogan u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića glavni urednik Branko Matan pročitao je izjavu u povodu odluke Ministarstva kulture da 2018. obustavi sufinanciranje časopisa koji izlazi od 1979. godine, a od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost tražili su obrazloženje odluke o prekidu sufinanciranja.

Iz Ministarstva su zamjerili uredništvu časopisa to što se nisu obratili njima, nego što su izašli u javnost i, tvrde, neutemeljenim i uvredljivim javnim napadima na Ministarstvo, ministricu i članove Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost problem pokušavaju riješiti medijskim pritiscima i dezinformiranjem javnosti.

'Vijeće je o časopisu Gordogan (ali i nekim drugim časopisima sa sličnim problemima) raspravljalo u više navrata, redovito pozitivno ocjenjujući kvalitetu sadržaja, odabir tema i autora, pokušavajući pronaći rješenje unutar zadanih kriterija i uvjeta. Razlozi za odbijanje financiranja časopisa Gordogan nisu ni estetske ni sadržajne prirode, nego višegodišnje neuredno izvršavanje obveza. Spomenuto višegodišnje neuredno izvršavanje ugovornih obveza, uključujući neredovita izvješća, nepoštivanje prijavljene dinamike i broja svezaka, neodazivanje na požurnice, pa čak i diskontinuitet izlaženja, razlog je i za smanjivanje iznosa potpore tijekom prijašnjih godina, kada su takve prijedloge davala vijeća drugačijeg sastava, a odluke potpisivali drugi ministri. A za to primarnu odgovornost ipak snosi isključivo uredništvo. Kronologija dosadašnjeg poslovanja uredništva časopisa Gordogan s Ministarstvom kulture puna je zabilješki o neizvršavanju obveza, neurednom izvršavanju, kašnjenju, puna je požurnica koje su ostale bez odgovora i opomena pred tužbu. Stoga je neprihvatljiva tvrdnja uredništva kako nisu znali da nešto nije u redu. Bogata dokumentacija o poslovanju Gordogana dostupna je svima zainteresiranima, pa i samom uredništvu kako bi saznali zbog čega im nije moglo biti odobreno financiranje', navodi se u priopćenju koje je na svojim stranicama objavilo Ministarstvo kulture.

Priložili su i dinamiku izlaženja Gordogana te zaključili da je Ministarstvo kulture uvijek spremno pomoći u iznalaženju rješenja, no neprihvatljivo im je i moralno upitno, kažu, to što se ucjenama traži od Ministarstva da krši vlastite kriterije i postupa nedosljedno.