UREDNIŠTVO PROZVALO MINISTARSTVO KULTURE

Nakon 40 godina ukinuto sufinanciranje Gordogana: To je iracionalan i samoubilački čin

05.02.2018 u 12:24

Bionic
Reading

Na promociji novog broja časopisa za kulturu Gordogan prošlog petka u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića glavni urednik Branko Matan pročitao je izjavu u povodu odluke Ministarstva kulture da 2018. obustavi sufinanciranje časopisa koji izlazi od 1979. godine, a od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost traže obrazloženje odluke o prekidu sufinanciranja te zaključuju da je taj čin iracionalan i samoubilački

Izjava glavnog urednika Branka Matana pročitana je u uvodnome dijelu tribine održane u povodu objavljivanja studije Mate Božića i Stjepana Ćosića 'Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika od 13. do 16. stoljeća' u novom broju Gordogana.

Reakcija je to na objavu Ministarstva kulture 19. prosinca prošle godine o prestanku sufinanciranja časopisa Gordogan.

'Tom odlukom u potpunosti je obustavljeno podupiranje našega časopisa. Uredništvo Gordogana željelo bi u vezi s time iznijeti nekoliko prigovora, komentara i pitanja. Odluku je donijela ministrica kulture, gospođa Nina Obuljen Koržinek na temelju preporuke stručnoga povjerenstva u sljedećem sastavu: Katica Matković Mikulčić iz knjižnice u Velikoj Gorici, Lahorka Plejić Poje s kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivica Matičević s Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU-a, Krešimir Nemec, također s kroatistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta, te književnik Kristian Novak, zaposlen na riječkom Filozofskom fakultetu, i on na kroatistici. Dio naših pitanja odnosi se na proceduru, na način na koji je odluka o Gordoganu donesena', navodi se u uvodnom dijelu izjave.

Među ostalim, adresate ove izjave proziva se za 'nepristojan način' komunikacije. 'U jednu riječ: odluka je donesena na nepristojan način. S druge strane, živimo u Hrvatskoj, svi to znamo, možda je očekivanje pristojnosti bilo malo pretjerano', zaključuje se nakon konstatacije da s Gordoganom nitko nije kontaktirao kako bi izrazio nezadovoljstvo časopisom.

Potom slijedi pitanje ministrici kulture je li zaista izvršila pritisak na članove povjerenstva da donese odluku na neviđeno, a da pred sobom nisu imali primjerak novog broja časopisa, koji je izašao samo koji dan prije objavljene odluke o prekidu sufinanciranja.

Dalje se jednog od članova povjerenstva, akademika Krešimira Nemeca proziva za mogući sukob interesa jer je i sam urednikom jednog časopisa, a odlučuje o financiranju oba, napominje se da u javnosti nema negativnih kritika na račun odbijenog časopisa i proziva se 'kolege kroatiste', koji čine dio povjerenstva:

'E, sad, kako se može biti kroatist i ukidati jedan od veoma malobrojnih naših časopisa koji hrvatsku književnu i kulturnu prošlost tretira kao nešto živo ili istinski zanimljivo. U ime kakve to hrvatske književnosti i hrvatske pismenosti želite zadaviti takav časopis? Kojih to autora? I uopće, ako vam nije teško, dajte, recite, dragi kolege kroatisti i ostali, zašto ste odlučili tako kako ste odlučili i kako je, zapravo, to odlučivanje išlo? Je li bilo diskusije? Je li netko rekao i neku dobru riječ za nas? Možda književnik Kristian Novak, barem u ime autorske solidarnosti? Je li netko zamolio gospodina Nemeca da – u ime elementarnog ukusa – izađe iz prostorije dok se odlučuje o likvidaciji časopisa koji bi on, možda, mogao doživljavati konkurentskim? Iz prostorije ili, još primjerenije, iz sastava povjerenstva? Je li netko od članova predložio da se razgovara s urednicima i obavijesti ih o prigovorima časopisu?', niz je pitanja upućenih članovima povjerenstva koje je donosilo odluke o raspodjeli novca za sufinanciranje časopisa.

Izjava se zaključuje nimalo optimističnim riječima da je ovaj čin prekida financiranja časopisa još jedan korak u stvaranju pretpostavki za vladanje u općoj neukosti, nekompetenciji i nepismenosti, korak u gušenju slobode govora u našoj zemlji. 'U produbljivanju fanatizma i snaženju nacionalističkog 'glajhšaltunga' kojem već duže vrijeme svjedočimo. 'Glajhšaltunga' koji je za nas kao pojedince, jednako kao za zajednicu, iracionalan i samoubilački', zaključuje se u izjavi koju u cijelosti možete pročitati na stranici Gordogana na Facebooku.