na festivalu black nights

'Mater' Jure Pavlovića svjetsku premijeru imat će u Tallinu

13.11.2019 u 15:05

Bionic
Reading

Niz dugometražnih i kratkometražnih hrvatskih filmova sudjelovat će na ovogodišnjem filmskom festivalu Black Nights, koji se održava od 18. studenog do 1. prosinca u Tallinnu, a svoju svjetsku premijeru tamo će imati 'Mater', dugometražni igrani prvijenac redatelja Jure Pavlovića

Pavlovićev film prikazat će se u sklopu natjecateljskog programa Prvi dugometražni film, koji je posvećen mladim talentima koji, kako ističu s festivala, predstavljaju mladenačku živahnost, tragaju za idejama i neočekivanim pogledima na svijet.

Radnja filma, u cijelosti snimljenog u dolini Neretve, prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj kako bi ostarjelu majku smjestila u starački dom. Iako je fizički onemoćala starica svoju kćer i dalje vrlo lako može vratiti u doba kada je bila mala preplašena djevojčica.

Po riječima redatelja, premijerno prikazivanje natjecateljskom programu festivala A kategorije na neki je način nagrada cijeloj ekipi za trud uložen u film. Pavlović vjeruje da će ta premijera biti dobra odskočna daska za filma, već ima međunarodnog prodajnog agenta Syndicado Films, a zasad se zna da će imati kinodistribuciju u Francuskoj. Pavlovićev prethodni film, kratki 'Pikinik', osvojio je Europsk filmsku nagradu tza najbolji kratki film pa se s nestrpljenem očekuje njegov dugometražni debi.

Glavne uloge tumače Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić, a u filmu glume i Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Marija Vrdoljak, Milivoj Barbir i drugi. Osim što ga je režirao, Pavlović je za film pisao i scenarij, direktorica fotografije je Jana Plećaš, koja je bila zadužena i za scenografiju, dizajner zvuka je Martin Semenčić, montažer je Dragan Von Petrovic, a kostimografkinja Katarina Zaninović. Film je nastao u koprodukciji Sekvence (Hrvatska), Wake Up Films (Srbija), Les Films De L‘oel Sauvage (Francuska), Novi Film (BiH), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

HAVC je izvijestio i da će se u natjecateljskom programu 'Samo film' (Just Film), koji je posvećen filmovima za mlade, prikazati znanstveno-fantastični film za djecu 'Moj dida je pao s Marsa' Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića. U sekciji 'Potpisi' (Signatures), koja je namijenjena 'filmskim majstorima važnima za taj festival' prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija 'Bosonogi car' Jessice Woodworth i Petera Brosensa.

Uz to, u natjecateljskom programu 'Buntovnici s razlogom'  prikazuje se kratkometražni igrani film 'Kontrapunkt' bosanskohercegovačko-hrvatskog redatelja, scenarista i producenta Ivana Koromana.

Tijekom festivala održava se i PÖFF Shorts, dio namijenjen kratkometražnim igranim i animiranim filmovima, koji traje od 19. do 27. studenog. U natjecateljskim programima tu su tri hrvatska naslova -igrani film Nine Violić, 'Janje', animirani film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, 'Udahnut život' te manjinska koprodukcija 'Toomas ispod doline divljih vukova' autorice Chintis Lundgren, nastala u estonsko-hrvatskoj produkciji. U nenatjecateljskoj sekciji Animirane stvarnosti je dokumentarno-animirani film 'Mačka je uvijek ženska' Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

Tallinn 'Black Nights' Film Festival (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Posjeti oko 80 000 gostiju godišnje, a ove godine prikazuje 540 filmova, od kojih 50 ima svjetsku ili međunarodnu premijeru.