11. LIPNJA

Booksa u parku: Nikola Petković predstavlja roman 'Put u Gonars'

10.06.2019 u 11:12

Bionic
Reading

Ispred zagrebačkog kluba Booksa od 11. do 16. lipnja odvijat će se 'Booksa u parku', program koji će uključivati književne razgovore, koncerte, kreativne radionice, projekcije kratkih filmova, timska pričanja priča, slušateljski klub i druge aktivnosti. Književni dio programa predvodi ovogodišnji dobitnik tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman Nikola Petković, a tu je i predstavljanje hrvatskog izdanja zbirke Vježba zvana Albertina čuvene kanadske pjesnikinje Anne Carson

Nikola Petković prošli tjedan dobio je književnu nagradu tportala za roman 'Put u Gonars', kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu temeljenu na autentičnim svjedočanstvima talijanske okupacije prema zapisima autorova djeda pronađenima u bilježnici otkrivenoj nakon njegove smrti. Petković, koji je nakon dodjele nagrade dao veliki intervju za tportal, knjigu će u 'Booksi u parku' predstaviti 11. lipnja u 19 sati kroz razgovor s književnom kritičarkom Katarinom Luketić.

U ostatku književnog programa 'Bookse u parku' 12. lipnja u 19 sati pjesnikinje i pjesnici Darija Žilić, Dubravka Đurić, Miroslav Kirin i Marko Pogačar predstavit će knjigu čuvene kanadske pjesnikinje Anne Carson, 'Vježba zvana Albertina'. U pitanju je knjižica, kako navode izdavači, Multimedijalni institut/MaMa i Booksa, 2019., koja sadrži 59 poetskih odlomaka s prilozima koji sažimaju istraživanja Carson o Albertini, glavnom ljubavnom interesu Marcela u Proustovom klasiku 'U traganju za izgubljenim vremenom'.

Goran Bogunović 14. lipnja u 19 sati predstavit će zbirku 'Populacija II', koji izdavač Durieux opisuje kao miks eseja i autobiografskog pripovijedanja u kojem piše o običnim događajima koje supostavlja začudnim idejama da bi ostvario efekt neopterećenog, inteligentnog, ali izuzetno zabavnog. Na predstavljanju će sa autorom biti urednica Ivana Rogar i Miljenka Buljević.

Booksa u parku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gašparović_Dugandžić/DDZ

Dorta Jagić 13. lipnja u 18 sati predvodi druženje s polaznicama svoje radionice poezije koje će ovom prilikom čitati svoje pjesme, dok će Ivana Bodrožić 15. lipnja u 18 sati voditi Raspričavanje. Zadnjeg dana 'Bookse u parku', pjesnikinja i novinarka Sanja Baković predstavit će svoju popularnu pjesničku platformu 'Odvalimo se poezijom' i u njoj se pozabaviti ranom budističkom poezijom.

'Booksa u parku' od 12. do 16. lipnja nudi i Sajam malih izdavača, na kojemu će se od 12 do 20 sati predstavljati izdavačke kuće DAF, Durieux, Meandarmedia, Naklada Oceanmore, Sandorf i Slušaj najglasnije! koje će osigurati prigodne popuste, a predstavit će se i izdavačka kuća Partizanska knjiga iz Beograda.

U suradnji s udrugom Restart prikazat će se izbor najboljih filmova nastalih u sklopu njihove škole dokumentarnog filma čiji su polaznici u nekoliko navrata dobili i nagrade za svoj rad na Danima hrvatskog filma.

Za djecu, program nudi radionicu izrade naljepnica pod vodstvom Marija Miličića na kojoj će polaznicinaučiti kako napraviti skicu motiva te isti potom prenijeti na foliju. Radionica će trajati dva sata u subotu 15. lipnja, s početkom u 16 sati. U nedjelju, 16. lipnja, u 12 sati, na programu je predstava za djecu od tri do deset godina, 'Šarene priče' lutkarica i glumica Petre Bokić i Ives Buljan Gladović.

U glazbenom programu Bookse u parku koncerte će imati Nina Romić (11. lipnja u 20.30 sati), Eine/Ivan Ščapec koji će nastupiti 14. lipnja u 20.30 sati, u sklopu Škrabice u sjećanje na Antu Perkovića. Bebe Na Vole (Adam Semijalac) svira 15. lipnja u 20. 30, a na slušateljskom klubu Audio klub@Booksa 16. lipnja  u 18 sati razgovarat će se o debitantskom albumu mlade kantautorice MAR - Marine Elezović 'Calling Out'.