kulturni vodič

Zaboravljeni slikar, pjesnička tribina, večer pričanja priča i pregršt filmova

25.03.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu

Ponovno smo probrali naše e-mail pretince i sastavili kulturni vodič. Ovog tjedna nudimo izložbu, pjesničku tribinu, večer pričanja priča i dvije filmske večeri. Počinjemo već danas, a završavamo u subotu navečer, taman prije blagdana. Ako niste pobjegli iz Zagreba, imate se čemu veseliti.

Ponedjeljak, Lauba

U svom tekstu s kraja 2017. godine, Miljenko Jergović vividno se i s nostalgijom sjeća bezimene smeđe-sive slike Ljubomira Perčinlića koja je visjela na zidu stana njegova ujaka u Zenici. Kao dječaka toliko ga je intenzivno obuzimala da je prilikom odlaska u goste, mladi Jergović uvijek dolazio s jednim ciljem - da je gleda. Ljubomir Perčinlić, rođen 1939. godine u Zenici, još je u ranim šezdesetim godinama krenuo prema sažimanju, redukciji i sintezi svog umjetničkog izraza. Počevši od interpretacija bosanskog pejzaža, istražujući prirodnu ljepotu i romantičnu povijesnu sliku, Perčinlić je tragao za 'formulom' kojom bi uhvatio suštinu krajolika. Godine 1992. preselio je u Zagreb gdje umire 7. rujna 1998. godine.

Ljubomir Perčinlić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Izložba se otvara u 19 sati i ostat će otvorena do 3. travnja. Lauba radnim danima prima posjetitelje od 9 do 19 sati, subotom od 11 do 17 sati, a blagdanima ne radi. Redovna ulaznica košta šest eura dok studenti, umirovljenici i susjedi mogu ući za tri eura.

Utorak, Booksa

Na sedmom Poetomatu dobit ćete odgovore na pitanja: s kojom knjigom Mateja Jurčević spava ispod jastuka; koji kat knjižnice na Filozofskom fakultetu joj je bio najdraži; ako Ivan ima tri jabuke, a dao je četiri mandarine Martini, koliko Antonija ima krušaka; i koliko je vremena dovoljno da jedna pjesma promijeni svijet. Mateja Jurčević (Vinkovci, 1995.) završila je komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Goran za mlade pjesnike za 2016. godinu, za rukopis 'Paranoja' koji je 2017. objavljen pod naslovom 'Bijela vrata'. Svoju drugu zbirku, 'Žene iz Altamire' (Meandar Media), objavljuje 2019. godine. Godine 2022. s ruskog prevodi zbirku pjesama 'Djelomično tu', autora Semjona Hanina.

Izvor: Društvene mreže

Poetomat počinje u 20 sati, a ulaz je, naravno, slobodan. Ako vas zanima kako izgleda pjesnička tribina koju u opuštenom duhu vodi Lara Mitraković, možete pogledati video priložen iznad ovih rečenica.

Srijeda, Močvara

Za one koji ne znaju 'Slušaj me' je program koji se održava jedanput u dva mjeseca na kojem pet govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih. Nakon toga, ta se pjesma u tišina sluša da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, voditelj Andrija Škare malo porazgovara s gostom na pozornici. Gosti 18. izdanja ovog popularnog programa su fizičar Saša Ceci, novinarka Barbara Matejčić, pjesnikinja Katja Grcić, sveučilišni predavač Cody McClain Brown i student Vigo Sakoman.

  • +45
Petnaesti 'Slušaj me' u KSET-u Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

'Slušaj me' se dosad uglavnom odvijao u KSET-u, no zbog obnove je bio primoran potražiti novi dom - Močvaru. Program je besplatan, a doista počinje na vrijeme, u 20 i 30. Ako želite uhvatiti sjedeće mjesto, potrebno je doći mnogo prije početka, ljudi su željni ovakvih događanja, pogotovo kad uzmu jednogodišnju stanku.

Petak, MM centar

Riječima filmologa Jurja Kukoča: 'Uz film 'Bitka na Neretvi' veže se puno prefiksa 'naj': najskuplji, najpoznatiji, najgledaniji, najprodavaniji... U super-produkciji tog filma sudjelovale su sve jugoslavenske republike i njihova ne samo filmska već i mnogobrojna ostala industrija, kao i impozantan broj motornih jedinica i vojnika Jugoslavenske narodne armije. U režiji masovnih scena Bulajić se osjećao kao doma, a posebno su impozantni kadrovi u kojima se u prvom planu odigrava glavna radnja dok u pozadini vidimo tisuće vojnika, tenkova, topova i ostale artiljerije u pokretu tokom bitke. Bulajić je od samog Josipa Broza Tita dobio dozvolu da se njegov lik ne pojavi u filmu, već bude prisutan putem naredbi koje šalje partizanima u obliku ceduljica. Cjelokupna domaća glumačka krema pojavila se u filmu, a posebno impresionira niz stranih glumačkih zvijezda (Hardy Krüger, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Sylva Koscina, Yul Brynner, Curd Jürgens, Orson Welles, Oleg Vidov).'

Izvor: Društvene mreže

Završna je ovo projekcija opsežnog ciklusa Veljka Bulajića u organizaciji Hrvatske kinoteke, kina Tuškanac, i Studentskog centra koji se proteklih mjeseci odvijao u Zagrebu, ponekad i s redateljem kao gostom i sugovornikom. Projekcija je besplatna, počinje u 20 sati, a za uhvatiti sjedalicu je potrebno doći ranije - MM centar je malen.

Subota, Dokukino KIC

Posljednjih je godina tema psihičkog zdravlja prilično vruća. U skladu s tim zagrebačko Dokukino osmislio je ciklus dokumentaraca posvećenih upravo toj temi. U subotu ćete tako moći pogledati čak dva filma: 'Na Adamantu: Nitko nije savršen' Nicolasa Philiberta i 'Mitch - Dnevnik jednog shizofreničara' Damira Čučića. Prvi se bavi Adamantom, jedinstvenimm plutajućim dnevnim centrom za skrb smještenom na rijeci Seini, a u fokusu je drugog Mišel Škorić zvani Mitch, četrdesetogodišnji je pacijent Psihijatrijske bolnice Rab, shizofreničar čije liječenje traje već niz godina i koji je snimanje prihvatio kao svojevrsnu terapiju filmom.

Izvor: Društvene mreže

Prvi je film je na rasporedu u 19 sati, drugi od 21 sat. Ulaznice možete kupiti na blagajni Dokukina KIC (ispred ulaza u dvoranu, Preradovićeva 5, prvi kat) koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije dana. Cijena redovne ulaznice je tri eura, a za umirovljenike iznosi dva eura uz predočenje osobne iskaznice.