20. queer zagreb

[FOTO/VIDEO] Igor Zenzerović i Bojan Ban u podne su se zagrlili na Cvjetnom trgu, a tako zagrljeni provesti će iduća 24 sata

27.05.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Otkucalo je podne na zagrebačkom Cvjetnom trgu kada su se pulski umjetnik Igor Zenzerović i Bojan Ban, glumac poznat po Netflixovom filmu 'A Weekend Away', zagrili. Zagrljeni će ostati iduća dvadeset četiri sata, točnije 23 sata i 59 minuta. U tom razdoblju neće jesti, piti niti odlaziti na WC. Neće se ni na jedan trenutak razdvojiti: čitav dan i noć ostat će zagrljeni na Cvjetnom trgu

Umjetnici su se razgibali prije performansa, a promatrao ih je popriličan broj okupljenih prolaznika. Inače, prije samog performansa umjetnici su imali i pripreme, koje su uključivale meditaciju i post. Osim toga, njih dvoje su se morali kroz razgovor i upoznati. Naime, prije ovog performansa - nazvanog "Studija jednog zagrljaja" - oni se nisu poznavali. Performans se na Cvjetnom trgu odvija u sklopu 20. Queer Zagreb Festivala.

Pulskom umjetniku Igoru Zenzeroviću, kako piše Jutarnji, ovo nije prvi takav performans. Ove je godine, na samom njezinu početku, u Beogradu izveo rad u kojemu se s performericom Natašom Milojević također grlio 24 sata, što je izazvalo popriličan interes.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

"Ideja za 'Studiju' je zapravo rezultat umjetničkog istraživanja distance kao društvene i kulturne činjenice. Mislim da danas imamo potpuno drugačiji uređen režim distance, ne gledamo na nju više kao pobunu ili taktiku potlačenih, već je to regulirana i instrumentalizirana biopolitička strategija," rekao je umjetnik Jutarnjem listu te nastavio:

"Moja slijepa vjera u ovaj rad glavni je generator moje snage. Vježbe uzemljenja, meditacija i post su dakako bitni alati performeru prilikom izvedbe. Moj fanatizam me može gurati do jedne granice, no ako tijelo ne pripremim na pravilan način, sama izvedba može biti dovedena u pitanje".

  • +4
Igor Zenzerović i Bojan Ban na Cvjetnom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zenzerović je, inače, studirao književnost, antropologiju, kulturalne studije, a danas izvodi performanse i bavi se glazbom.