24.05. - 05.06.

Najavljen je 20. Queer Zagreb i odvija se na nekoliko lokacija u Zagrebu, donosimo program

11.05.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Jubilarni 20. Queer Zagreb održat će se od 24. svibnja do 5. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija a predstavit će 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta kroz spektar tema, među kojima su seksualni rad, globalno nasilje, tijelo nasuprot nacionalističkog nasilja, te zagrljaj

Festival će svečano u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 24. svibnja otvoriti hrvatska premijera predstave Brune Isakovića i Nataše Rajković "Yira, yira". Predstava je nastala u suradnji s izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine. Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues kroz svoje priče seksualni rad pokazuju u međuodnosu osobnih odluka i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a organizatori iz programa posebno izdvajaju rad umjetnika Carlosa Martiela s Kube, koji će u Muzeju suvremene umjetnosti 27. svibnja izvesti performans "Velo de Silencio", kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom povijesnom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima.

"Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih 'drugih', s crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima", stoji u najavi.

Interaktivna izvedba kontroverznog brazilskog umjetnika

Slijedi "La Bête" umjetnika Wagnera Schwartza iz Brazila, interaktivna izvedba nastala kao hommage seriji skulptura Bichos (The Critters, 1960.) brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem.

Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.

Slavljenički 20.Queer Zagreb predstavit će se kroz spektar tema: seksualni rad, globalno nasilje, tijelo koje je kontra nacionalističkog nasilja, pitanja vlastite odgovornosti i – zagrljaj: na Cvjetnom Trgu 27. i 28. svibnja od 12 sati u izvedbi Igora Zenzerovića i Bojana Bana najavljena je "Studija jednog zagrljaja".

Od 2. do 5. lipnja "Usmeni spomenik" u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić vodi na gay turu po centru Zagreba i podsjeća na nevidljivu gay povijest

U suradnji s Etnografskim muzejom i ansamblom Lado u srijedu 25. svibnja održat će se poetsko čitanje Nine Violić u režiji Ivana Planinića.

"Činjenica da smo dogurali do dvadesetog izdanja Queer Zagreba govori o tome da je queer art i queer kao umjetnička tema prilično aktualna i da je mnogima važno kontinuirano govoriti o onome što nas sve ponekad čini drugačijima", poručio je umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

Detaljan program provjerite na ovoj poveznici.