8. SRPNJA

'Hoerspiel' u spomen Anti Perkoviću na Ljetnim noćima Teatra Exit

04.07.2019 u 11:35

Bionic
Reading

U skopu Ljetnih noći Teatra Exit radiofonijski ansambl RadioTeatar Bajsić i prijatelji 8. srpnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt izvest će 'Hoerspiel: malu igru za slušanje (i gledanje)', kazališnu priču dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro o misteriju i romantici ranih dana radija, koja će ovaj put biti posvećena prije godinu dana preminulom članu radiofonijskog ansambla, novinaru, glazbeniku, radijskom autoru i prijatelju Anti Perkoviću

Već pet godina 'Hoerspiel: malu igru za slušanje (i gledanje)', u izvedbi deset glumaca, glazbenika, radijskih autora i tonmajstora, plijeni pozornost i publike i kritike, a 8. srpnja autori će je izvesti i na Ljetnim noćima Teatra Exit, na kojima su bili već dva puta. Predstava je to koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera.

Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, 'malim ljudima unutar radijske kutije', 'Hoerspiel' na neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

Uz malu izložbu knjiga i albuma, izvedba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt posvećena je prije dvije godine preminulom članu radiofonijskog ansambla Multimedijalne kolibe, novinaru, glazbeniku, radijskom autoru i prijatelju Anti Perkoviću koji je o 'Hoerspielu' u jednom od intervjua 2016. rekao kako funkcionira na puno razina.

'Mislim da nas prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas, ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato 'kroz Hoerspiel' mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju', ispričao je Perković.

Sav prihod od izvedbe njemu u čast ide u humanitarne svrhe. 

Igraju Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Starčević, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimke glasova Ante Perkovića i Zvonimira Bajsića.