new york

Film 'Tragovi' predstavljen u sklopu kampanje za Oscara

16.11.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar, film 'Tragovi' Dubravke Turić predstavljen je nakon Los Angelesa i u New Yorku, u prestižnoj kinodvorani Društva američkih redatelja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je podržao kampanju filma

Film je predstavila sama redateljica - s kojom smo o filmu razgovarali i na tportalu - i nakon projekcije odgovarala na pitanja gledatelja, objasnivši i što su "mirila" koja su, premda vrijedni sadržaj hrvatske kulturne baštine, zapravo malo poznata u javnosti.

Na projekciji su bili, među ostalima, hrvatski članovi Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i direktor fotografije Vanja Černjul, te predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u New Yorku Lidija Babić i Zoran Joković, kao i kulinarska zvijezda i dobitnica Emmyja, Lidia Bastianich.

Publika je dugim pljeskom nagradila njezin film nakon projekcije, a razgovor se dalje nastavio u opuštenijoj atmosferi na prigodnom domjenku, napominju iz HAVC-a.

Taj dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić, svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Izvor: Društvene mreže

Nakon toga prikazan je na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari.

Osvojio je nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, nagrade za Najbolji strani film, posebno priznanje za najbolju režiju te posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu Unrestricted.

Među ostalim, dobio je i tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu (za montažu Dubravki Turić, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup).

Film prati znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja proučava simbole i tragove na stećcima, pritom tražeći odgovore o svom životu. Glume još Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - zajedno s Danijelom Žeželjem - potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma.