hrvatska koprodukcija

Dokumentarni film 'Istražitelj' na festivalu FIPADOC

18.01.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Istražitelj' češkog redatelja Viktora Portela, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom imat će međunarodnu premijeru na 5. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FIPADOC koji će se održati od 20. do 28. siječnja u francuskom gradu Biarritzu

Autorov redateljski prvijenac, koji će se prikazati u konkurenciji European Stories, prati bivšeg istražitelja Haaškog suda Vladimíra Dzuru prilikom njegova povratka na Balkan gdje obilazi mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini prije gotovo 30 godina.

U filmu se isprepliću Vladimírova sjećanja na njegova dva najvažnija slučaja, i osobna svjedočanstva preživjelih, pokušavajući shvatiti u kojem su obliku ratne traume i dalje prisutne u sadašnjosti i kakvu je ulogu međunarodno pravosuđe odigralo u tom procesu, stoji u najavi HAVC-a.

Redatelj Viktor Portel kaže da su htjeli shvatiti važnost i značenje pravde donesene izvana i zanimalo ih je kako kritički pristupiti međunarodnoj pravdi, a da je u isto vrijeme zagovaraju.

"Iako je film fokusiran na užase prošlih sukoba na Balkanu, naglasak nije na povijesti, već na samom sjećanju i traumi, te utjecaju koji oni imaju na današnje živote ljudi", rekla je producentica Hana Blaha Šilarová.

"Film pokazuje zašto je važno govoriti o prošlosti, slušati žrtve i uvijek iznova preispitivati ​​što je učinjeno, a što nije", dodala je.

Inspiriran je bestselerom "The Investigator – Demons of the Balkan War" glavnog protagonista, a svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava u listopadu prošle godine.