FILMSKI FESTIVAl

Dodijeljene nagrade 10. Star Film Festa: Ovo su dobitnici

02.09.2023 u 23:30

Bionic
Reading

Dodjelom 11 nagrada te projekcijom pobjedničkih filmova u subotu navečer završio je u Sisku 10. Star Film Fest, međunarodni festival kratkog filma na kojemu je u natjecateljskoj konkurenciji prikazano 38 filmova mladih autora

Publika je najboljim ocijenila dokumentarni film 'Punim plućima' Leile Elhoweris, kojemu je dodijeljena i nagrada za najbolji studentski film, po ocjeni tzv. 'malog žirija' koji čine učenici sisačkih i petrinjskih srednjih škola.

Po ocjeni 'velikog žirija', u kojemu su bili Goran Grgić, Bobby B. Brubić, Bojana Babić, Davor Bjelanović i Goran Dević, najboljim dokumentarcem proglašen je hrvatski film 'Dragi Filipe' Filipa Zadre, a nagradu za najbolji igrani film dobio je francuski redatelj Victor Cesca za 'Fortissimo'.

U konkurenciji eksperimentalnog filma najboljim je proglašen 'Jeste li osjetili?' Tene Petrović, nastao u sklopu Restartove škole dokumentarnog filma, dok je najboljim animiranim filmom proglašen brazilski "Cadim" Luize Pugliesi Villacae.

Nagradu za najbolji regionalni film (područje Balkana) i Nagradu zvjezdane prašine, koja uključuje i novčanu nagradu kao poticaj za daljnje stvaranje, dobio je igrani film 'Moj Nikola' Martine Marasović.

Dobitnik nagrade za najbolju montažu je eksperimentalni film 'I You He/ She We You They' turske redateljice Sevine Yamane, a nagrada za najbolju fotografiju (kameru) dodijeljena je filmu 'The Uplands' mađarske redateljice Yvonne Kerekgyarto.

Selektorice Martina Mladenović i Anja Kavić tradicionalnu Nagradu selektorica dodijelile su filmu 'Overthinker' srpskog redatelja Nemanje Mladenovića. Deseti Star Film Fest održavao se u Sisku od 31. kolovoza do 2. rujna.