12. svibnja

Chantal Mouffe održat će predavanje u MSU kao uvod u Subversive Festival

08.05.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Politička filozofkinja Chantal Mouffe održat će predavanje u MSU uz diskusiju na temu preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize

U nedjelju počinje 16. izdanje Subversive Film Festivala uz filmove autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika.

Kao svojevrsno predfestivalsko događanje u petak, 12. svibnja u MSU Zagreb, u Dvorani Gorgona, s početkom u 19 sati održat će se predavanje političke filozofkinje Chantal Mouffe uz predstavljanje njezine nove knjige "Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata" uz kasniju diskusiju s dogradonačelnicom Zagreba i profesoricom na Fakultetu političkih znanosti, Danijelom Dolenec na kojoj će raspraviti prijedloge za preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize.

U novoj knjizi Chantal Mouffe postavlja pitanje - što je to što danas mobilizira građane i aktiviste u suvremenim društvenim pokretima, s posebnim osvrtom na ekološke pokrete i prosvjede? Koji su afekti odnosno strasti uključene u taj angažman, pogotovo kod mladih? S obzirom na to da autorica ističe puno veću ulogu strasti nego "razuma" u današnjem političkom angažmanu, nameće se zadatak njihovog preispitivanja i artikulacije u kontekstu današnjeg autoritarnog liberalizma.

Chantal Mouffe je politička filozofkinja koja predaje na Westminsterskom univerzitetu u Londonu. Sama i/ili s Ernestom Laclauom potpisala je neke od najutjecajnijih knjiga iz područja političke i socijalne teorije, a njezina nova knjiga u prijevodu Hane Dvornik izašla je u izdanju Multimedijalnog instituta (MAMA), jednog od organizatora predavanja uz Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.