U DUBROVNIKU

Argentinski tenor Jose Cura u ponedjeljak ispred crkve sv. Vlaha

10.07.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Manifestacija 67. Dubrovačke ljetne igre ugostit će u ponedjeljak, 11. srpnja istaknutog argentinskog glazbenog umjetnika, opernog tenora Josea Curu koji će ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku izvesti gala koncert uz solistički nastup mlade slovačke sopranistice Linde Ballove i glazbenu pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije

Kako se ističe u najavi, svestrani umjetnik - Cura je operni pjevač, dirigent, redatelj, scenograf i fotograf - jedno je od velikih imena ovogodišnjeg programa Dubrovačkih ljetnih igara, koje će uveličati i njihovo svečano otvorenje u nedjelju navečer, kada će nastupiti kao dirigent i pjevač.

Dan kasnije, u ponedjeljak pod dirigentskom palicom intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladena Tarbuka, Cura će održati gala koncert ispred crkve sv. Vlaha s repertoarom skladbi Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Giuseppea Verdija i Blagoja Berse, upotpunjen daškom španjolske i latinoameričke glazbe Manuela de Falle, Astora Piazzolle i Armanda Manzanera.

'Cura je svjetsku slavu stekao snažnim i originalnim interpretacijama opernih rola među kojima se posebno izdvaja uloga Otella u istoimenoj Verdijevoj operi, iz koje će sjajni tenor izvesti nekoliko arija za dubrovačku publiku - ljubavni duet iz prvog čina, spoznaju Desdemonine prevare te trenutak smrti, dok pada umirući, pokraj svoje voljene', stoji u najavi.

Koncert otvaraju simfoničari HRT-a s izvedbom Svadbenog marša iz suite 'San ljetne noći', koju je Felix Mendelssohn Bartholdy skladao inspiriran istoimenom kazališnom produkcijom Shakespeareove komedije, a izvorno je pratio vjenčanje Tezeja i Hipolite.

Na programu je i simfonijska pjesma Hamlet Blagoja Berse, njegovo najranije orkestralno djelo u kojem je želio dočarati trenutke drame i agonije velikoga junaka iz istoimene Shakespeareove drame.

Nastavak večeri donosi dašak španjolske i latinoameričke kulture. Nakon Ritualnog plesa vatre Manuela de Falle i dvije skladbe Astora Piazzolle, Cura će izvesti tri pjesme Armanda Manzanera, iznimno plodnog i uspješnog meksičkog autora, čije su pjesme, prepjevane na engleski, izvodili velikani poput Franka Sinatre, Tonyja Bennetta, Elvisa Presleyja i osvajali top-ljestvice u SAD-u.

Svestrani umjetnik, Cura je za festivalsku publiku pripremio još jednu poslasticu, najavjuju iz DLJI. Naime, osim uspješne karijere tenora, dirigenta i skladatelja, on je i darovit fotograf. U svojoj knjizi 'Espontaneas' prvi put predstavio je svoje očaravajuće fotografije, koje će se u sklopu festivalskog popratnog programa od 13. srpnja moći vidjeti u Sponzi.