komentar borisa jokića

Utjerajte strah u kosti političarima. Glasajte, to je jedino čega se boje!

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

Neke među onima koji u srijedu neće glasati odbija način na koji se vodi kampanja. U digitalnim i sve površnijim vremenima, sve se svodi na dosjetke iz kafića, tik-tok klipove od 30 sekundi bez sadržaja…Mnoge to može natjerati da kažu hvala na neradnoj srijedi i predizbornom povećanju plaća, ali NE, HVALA

"Nema šanse da izađem…", rekla je u žustroj raspravi o izborima koji nam slijede u srijedu, "ni da mi plate, ni da mi obećaju ne znam što…neću! Ma nek' svi s oproštenjem odj…*!"

Marija nije mlada osoba koja prvi put ima glasačko pravo. U svojih 47 godina svaki je put izlazila na izbore i srčano zaokruživala liste dajući preferencijalni glas pojedinim političarkama i političarima. Sve do ove srijede. Ako je suditi po parlamentarnim izborima od prije četiri godine, svojim će se činom pridružiti većini u Republici Hrvatskoj. Naime, te sunčane pandemijske nedjelje u srpnju 2020. godine, gotovo 53,1 posto građanki i građana odlučilo je ne iskoristiti svoje demokratsko pravo. U apsolutnim terminima radi se o pomalo nevjerojatnih dva milijuna onih koji su iz različitih razloga hrvatskoj politici rekli NE. Pad izbornog sudjelovanja ispod 50 posto u pitanje dovodi legitimitet vlasti nakon izbornog procesa, ali i otvara brojna pitanja vezano uz djelovanje svih političkih aktera.

Premda će razloge za pad izlaznosti politika brzo potražiti u sunčanom ili kišnom vremenu, odlasku na obiteljske događaje i duge vikende…, istraživanja ukazuju na to da se uzrok većine glasačke apstinencije nalazi upravo u političkom djelovanju u prethodnom razdoblju, a često i u samoj izbornoj kampanji. Tako se u istraživanju Eurobarometar kao osnovni razlozi odustajanja od izlaska na birališta navode manjak povjerenja i općenito nezadovoljstvo politikom, vjerovanje da pojedinačni glas nema nikakvog utjecaja na živote i društvene procese te manjak interesa za politiku. Navedeni razlozi osnova su povećanja apstinencije i kod nas.

Teško je imati povjerenja u politiku desetljećima obilježenu aferama i političare kojima se svakodnevno otkrivaju poruke koje ukazuju na korupciju, krađu, zapošljavanja po političkom ključu…Jednako negativan utjecaj na motivaciju za izlazak na biračka mjesta ima i činjenica da naš glas u pijanoj izbornoj noći brzo može biti prodan. Pod izgovorom "viših ciljeva", oni kojima smo dali glas preletjet će u suparničke redove izravno ugrožavajući temeljne demokratske postavke – bez časti, poštenja, integriteta i poštivanja volje onih koji su im dali povjerenje. Politika bez ikakve etike i morala. Neke među onima koji u srijedu neće doći u škole, vrtiće, vatrogasne domove u kojima se nalaze glasačke kutije odbija način na koji se vodi kampanja. U digitalnim i sve površnijim vremenima, kampanje se svode na dosjetke iz kafića, tik-tok klipove od 30 sekundi bez sadržaja, 'kravice, rođake, protuhe, političku sitnež'…Mnoge to može natjerati da kažu hvala na neradnoj srijedi i predizbornom povećanju plaća, ali NE, HVALA.

  • +10
10. saziv Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Kaj se ti Jokiću tome čudiš ko' pura dreku…", govori mi prijatelj dok Marija potvrdno kima. Do te su mjere su sva navedena ponašanja postala ukorijenjena u hrvatskoj politici,da je teško ukazati na to da je od presudne važnosti sudjelovati u političkoj utakmici i da nisu svi isti. Paradoksalno, neizlazak na izbore odgovara onim političkim opcijama koje su relativni izborni pobjednici. Drugim riječima, igrate za njih iako ste u potpunosti protiv. Premda po mnogo čemu nesavršena, demokracija je najbolji sustav do kojeg smo kao ljudska vrsta došli. Naročito se to odnosi na Hrvatsku, u kojoj su ljudi ginuli za demokratsko uređenje i situaciju da na slobodnim izborima možemo odlučiti o smjeru društva. Nadolazeće srijede, bez obzira na kišu i obiteljske objede, važno je izaći na izbore. Na njima glasajte za ili protiv, tražite najmanje zlo ili nešto novo i drugačije – desno, u centru, lijevo, ako treba išarajte listić, napišite poruku političarima kako se osjećate, nacrtajte im ono što mislite o njima.

Naš je glas najvrjednije što imamo. Oni ga se ovih nekoliko dana boje. Iskoristimo ga!

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.